Annons
Nyheter

ÖRF bommade SM-finalen

Nyheter • Publicerad 27 april 2009

RIDSPORT

En bom för mycket föll till marken; för varje lagryttare. När det var dags för sista omgången i Allsvenskan elit och division 1, var det motvind redan från start.

Annons

– Det räckte inte till, det där lilla sista fattades, konstaterar lagledare Hans Westerlund, lätt besviken.

Efter de inledande Clear Round-klasserna var bara fyra av truppens nio ekipage felfria och lagledare Westerlund kände tvekan.

– Det kändes motigt redan från början. Sedan började första lagryttaren med ett pet, en bom ner och så fortsatte det. Alla hade ett pet någonstans på banan och bommarna föll. Oflyt helt enkelt, menar Westerlund.

Att första ryttaren kan sätta stämningen och sjävkänslan för hela laget, är något som är väldigt betydelsefullt.

– Det känns som att det är viktigt att första ryttaren är felfri, det sätter liksom en nivå, och sedan rullar det på, de andra ryttarna kan rida mer avslappnat. Egentligen är det väldigt mycket press på första ryttaren, om första ryttaren river, då är det lätt att börja tänka att det är kört, menar Hans och drar paralleller med baklängesmål i fotbollen.

– Om du har en självkänsla som är på topp oroar du sig inte för ett tidigt baklängesmål för du vet att du kan vända det. Men vi hade verkligen otur, stolpe ut, så det är klart man är lite besviken.

SPÄND FIGARO

Lördagens andra elitomgång som gick i klass 1,30 m, gav ÖRF en femteplats med totalt åtta fel, sedan Ulrika Palmberg genomfört lagets enda felfria runda med Thyraleen. I division 1 låg Ölands RF bra till på en andraplats i sin grupp innan sammanslagningen med grupp 1 zon Mellersta. Jens Nilsson och Saga KJ slog till med en felfri ritt liksom Rebecka Johannesson och Petite Fleur. Totalt slutade laget på fyra fel och en fjärde plats.

Söndagens elitomgång var på 1,40 m och här stuvades det om i lagen. Rebecka Johannesson och Petit Fleur, fick ta Louise Anderssons plats i Elitlaget. Laget fick tolv felpoäng, vilket räckte till ytterligare en femteplats. För division 1-gänget blev det 20 fel och en sjätteplats.

– Vi kom ju inte till Strömsholm, och då är det ju strunt samma om vi kommer trea eller åtta, anser Westerlund.

Annons

Niklas Johannesson fick hoppa in i laget med Figaro, som han inte tävlat på under året.

– Nej det var väl ingen höjdare, Figaro var väldigt spänd på framhoppningen, men blev mycket bättre på banan, förklarar Niklas, som egentligen satsar mer på sin nya häst Le Minance som i helgen debuterade i 1,30 m.

– Han hade två hinder ner, vilket var helt mitt fel, men det är en otroligt fin häst, konstaterar ryttaren, vars plan är att ha Le Minance stabil i klasser kring 1,30 och 1,40 i slutet av sommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons