Annons
Nyheter

Nu är det allvar för Ölands RF

Nyheter • Publicerad 14 mars 2008

RIDSPORT

För första gången rider en Ölandsklubb i ridsportens högsta serie. För andra gången kom Sveriges mest efterfrågade hopptränare till Öland.

Annons

– Jag tycker om det här gänget, jag känner mig uppskattad när jag kommer hit, förklarar hopptränaren och dressyrryttaren Peter Markhne.

Han har en intensiv blick och ingen detalj undgår hans omsorg. Det är dags för ÖRF-juniorerna att påbörja dagens träning. Tidigare har elitlaget fått sin duvning och nu är det dags för den fjärde och sista gruppen.

– De läser på läxan, förklarar Markhne som en av gruppens styrkor.

– Man ser att alla försöker. De här ungdomarna har växlat upp 100 procent sedan förra träningen, de är talangfulla, förklarar Peter Markhne efter en hel dag i ridhusmanegen i Algutsrum.

ÖDMJUKHET VIKTIGT...

Varje ryttare får beröm och utmaningar, slarv åtgärdas med metoden ”gör om, gör rätt”. Oavsett om hästen hoppar felfritt så får ryttaren rida igen om det slarvas.

– Ryttarna har en bra inställning här, det är stor skillnad mot en storstad, tycker Peter och berättar om tillfällen där träningen liknar en släktträff.

– Jag har svårt för det där, ryttaren ska vara där med sin häst, curlingstilen är inget för mig, förklarar Markhne, som själv låter sonens Moto Cross-träning vara ”hans grej”.

Fokus i juniorträning är, enligt Peter, att se till att ryttaren inte får en avvikande sits, de ska ha en enkel och korrekt sits, de ska förstå orsak och verkan och få en bild av varför de gör som de gör.

– Jag vill öka medvetenheten om djuret och tekniken. Ryttarna i gruppen verkar mogna för sin ålder och de är ödmjuka, det kan man verkligen efterlysa ibland. Om man ser ödmjukhet blir man lycklig som tränare, säger Peter och förklarar att det är en viktig ingrediens för att lyckas.

Annons

– Om ödmjukheten lämnar kroppen hos en junior är det svårt. De största proffsen är de som är ödmjuka.

... LIKSOM UPPFÖLJNING

Med sin goda blick för varje individ fortsätter dagens träning. Det svåraste för en instruktör är att hinna med varje ekipage, att se detaljer och ge feedback direkt. Dagens övning för juniorerna blir en bana med kombination och brutna linjer. Genom att rida in vid kortsidans mitt, blir det en ”dog-leg” linje över oxer, räcke, oxer längs med långsidan. Beroende på vägval från första till andra hindret tränar man på att anpassa vägen efter hästen.

– Med Malin Baryard har jag jobbat så att vi håller en linje, vi krånglar inte till det eller ändrar för ofta och det krånglar. Då lurar man bara sig själv. Ibland måste man traggla på.

Träningsplasset är slut för i dag och alla får mycket beröm.

– Klart bästa gruppen i dag, berömmer Peter. Hampus och David Erndin, Åsa Axelsson, Elise Westerlund och Rebecka Johannesson är alla nöjda med träningen.

Ett tips följer med på vägen:

– Uppföljning! I vardagen snurrar det så fort, all träning både mental och praktisk, måste följas upp för att få bästa effekt.

Nu på söndag tävlar elitlaget i Örebro och division 1-laget i Jönköping.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons