Annons
Nyheter

Hoppfull satsning mot finalen

Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

RIDSPORT, ALLSVENSKAN ELIT

Ny tränare, nya ryttare till klubben, unik sammanhållning och nya sponsorer. Satsningen ”Ölands framtidshopp” ska ta Ölands Ryttarförening ända till SM-finalen på Strömsholm.

Annons

Tävlingssäsongen 2008, kan bli den hittills mest intressanta för ölandsklubben. Efter att för första gången ha ett lag med i ridningens högsta hoppserie, ställs nu nya krav på ledning och ekonomi i den lilla föreningen.

– Vi har ryttare som klarar att rida i finalen. Det viktiga är att få sammanhållning, att svetsa samman gänget och att alla nu ställer upp, förklarar Hans Westerlund, länge aktiv inom ÖRF och nu lagledare för hoppryttarna.

MARKHNE

– Vi har sneglat mot fotboll och andra idrotter för att lyckas skapa sammanhållning, därför vill vi samlas till föreläsningar och andra aktivieteter än bara ridning, fortsätter Hans.

En annan parallell till fotboll är den ekonomiska biten. Där har ridklubben inte fullt lika stora möjligheter att ta efter. För att nå en SM-final i laghoppning på Strömsholm krävs toppresterande ryttare men också bättre tränare. Därför har klubben bokat två dagars träning med Peter Markhne redan 30 och 31 januari. Markhne tränar i dag både Malin Baryard och Maria Gretzer men är själv framgånsrik dressyrryttare. Att dra ihop en sådan träning kostar omkring 23 000 kronor för klubben.

– Tittar du på fotboll i den högsta serien så betalar ju ingen spelare för sin träning, men det får ryttare göra. Vårt mål är att lyckas få träningarna betalda, förklarar Hans, som också välkomnar intresserade åskådare att följa träningen från läktaren.

Lägre resor till tävlingsplatser, anmälningsavgifter och avsevärt ökade omkostnader för ryttarena är andra bitar som klubben nu försöker hitta lösningar på.

NYFÖRVÄRV

Inför säsongen 2008 har klubben hopplag i allsvenskan division 1 och elit. Totalt finns ett femtontal ryttare i en grundtrupp men lagledaren vill inte framhålla någon speciell stomme.

– Vi vill att ryttarna åker på vissa tävlingar med början på Udden nu i februari, därefter tar vi ut ryttare till varje lagomgång. Truppen är då aktuell för både elit och division 1, resonerar lagledaren.

Annons

En förening på frammarsch inom Sveriges näst största sport. Det kan också leda till positiva kringeffekter som fler medlemmar och större chans att hitta finansiella resurser. Därför är klubben nu på jakt efter lokala sponsorer. Det finns ett stort antal intressenter och Ölands Kommunförbund har redan lovat att ge en rejäl slant.

– Vi har märkt av ett större intresse, och det är ju roligt när man satsar. Jag har länge hoppats att vi ska kunna samla ihop de bästa ryttarna, få både bredd och styrning. Men vi går inte aktivt ut och söker ryttare, de har kommit till oss, förklarar Hans, som också kan bekräfta att både Mörbylångadalens toppryttare Jens Nilsson och Karlskronaryttaren Mathias Haug gått över till ÖRF inför säsongen. En annan styrka är att Katarina Torstensson, trots flytten till fastlandet, valt att stanna kvar och tävla för klubben.

– Katarina är ett starkt kort i gänget och det är kul att hon vill vara kvar. Det är en fantastiks känsla att vara på de stora tävlingarna i Strömsholm och vi har absolut en chans att nå finalen där, säger Hans.

KAROLINA SÖRMAN

Fotnot:Första tävlingen för laget är i Örebro den 16 mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons