Annons
Nyheter

Egon fjärde bästa kusk

Nyheter • Publicerad 4 december 2009

RIDSPORT

När året ska summeras har Ölandskusken all anledning att vara nöjd. Efter sin första säsong på nationell/elit nivå har Egon Stjärndahl etablerat sig på topp tiolistan över Sveriges bästa körekipage på ponny och som ende ölänning har han tagit championatspoäng.

Annons

Det har inte blivit så många tävlingar under året för Team Ölandskusken. Men i sina starter har Egon Stjärndahl presterat på högsta nivå tillsammans med sin groom tillika fru Tina Stjärndahl. Målet för den här säsongen var att komma upp på nationell nivå för att sedan till nästa år vara topp fem i Sverige. Satsningen räckte en bit längre då teamet i somras vann ett SM-kval i Flyinge.

– I och med det är jag fjärde bästa körekipage på ponny. Totalt om man räknar med stora hästar blir det en sjätteplacering, och det känns ju jättebra, berättar en glad Egon.

Egon är den ende ölänningen i Kalmar län som tagit championatspoäng och listan bygger på placeringar i de svåraste klasserna. Jämför man det med hästhoppning ligger nivån på 1,50m hoppning. Före på listan ligger systrarna Linda och Sara Algotson.

– Det har jag verkligen inget emot, att vara i sällskap med dem, skrattar Egon.

Tidigt i höstas provade Egon något som länge varit en dröm, fyrspannskörning. I stallet finns fyra kandidater som tränats inför sin nya uppgift; Piccachio, Kyllemos Erina, Dajmond och Freja. Till sin hjälp vid premiärturen hade Egon och Tina sin tränare Christer Pålsson som kom till Dövestad Körcenter utanför Oskarshamn. Han visade och berättade hur de hela skulle gå till.

– Det var ändå en del träning bakom, vi hade spänt för hästarna i olika konstellationer för att se hur det skulle fungera bäst, förklarar Egon.

Det visade sig inte vara några som helst problem. De fyra shetlandsponnyerna skötte sig utmärkt och paret Stjärndahl fick bara lovord från sin tränare.

– Jag är inte förvånad att de lyckades så bra med det här, Egon och Tina är väldigt seriösa och noggranna, sade Christer Pålsson då.

Trots denna framgång med fyra hästar blir det ingen satsning på att tävla fyrspann. Det är fortfarande fokus på par och siktet är under nästa år inställt på att delta i Svenska Mästerskapen.

– Att köra fyrspann är bara en kul grej, säger Egon.

Det är nu under vintern som det grundläggande arbetet sker. Medan många tar julledigt och vilar så tränar Egon och Tina som mest med sina ponnyer, alltför att vara förberedda på sina nya utmaningar som 2010 kommer att bjuda på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons