Annons
Nyheter

Wiestål visar drive för ö-golfen

Nyheter • Publicerad 8 mars 2006

GOLFAgent 0480, alias Kay Wiestål, har många strängar på sin lyra.Kalmaragenten har Peter Forsberg, Anna Carin Olofsson och Joakim Haeggman i sitt stall. Han är general för Victoriadagen och är konsult åt ATG.Nu har Wiestål tagit på sig ytterligare en roll och inte vilken som helst – den som ordförande i Golfens Öland.

Johan Gustafsson har trätt ner från ordförandetronen och återfinns numera hos Grönhögen GK. Frågan gick till Kay Wiestål.

Annons

– Jag har egentligen inte tid till det här, men jag blev övertalad. Jag har en duktig marknadsgrupp som stöttar mig.

– Samtidigt har vi ett fantastiskt år framför oss om nu bara våren kommer nån gång...

Upp till en miljon

Våren, ja. Wiestål tittar ofta ut genom kontorsfönstret under intervjustunden. Det märks att han vill att solen ska anlända med ett antal plusgrader, så golfsäsongen kan sätta i gång.

Men vad betyder egentligen den sena våren för golfklubbarna på ön? Wiestål spekulerar.

– Alla har räknat med att att komma i gång till den 1 april, men det lär bli tufft. Det är ju väldigt bra bokat, så förseningar skulle väl kanske kosta mellan 500 000 kronor till en miljon, förutspår han.

Vad ser du som din största uppgift på posten?

– Att hitta större samarbetspartners på Öland. Jag har bland annat varit hos Borgholms kommun och berättat vad golfen betyder och vad man bör tänka på och så vidare.

Efterlyser större satsning

Wiestål tar i samma stund fram ett papper på vilken han illustrerar en stor tratt med kommunernas namn i botten. Han räknar, bland annat, upp hotellnätter, restaurangbesök, shopping och kulturella aktiviteter som i slutändan genererar skattepengar till Mörbylånga och Borgholm.

Annons

– Dessutom har vi minst 200 i arbete på våra golfbanor, kan vi utöka med 50-60 stycken till, så är vi Ölands största bolag, fortsätter Wiestål vidare.

Så en större satsning från både Mörbylånga och Borgholms kommun med andra ord?

– Jag anser det. Ta Lernia Masters Golf till exempel. Den omsätter 1,8 miljoner kronor, det är den fjärde största tävlingen i Sverige och TV kommer att sända.

– Vi vill ju givetvis att kommunerna ska synas i samband med arrangemanget.

Två stortävlingar

Just Lernia Masters, med 18 proffs fördelat på nio män och nio kvinnor i startfältet, är en av höjdpunkterna i den inhemska tävlingsalmanackan, Ekerum Ladies Open – TeliaTourens största – en annan.

– Vi ska klara av två stora arrangemang som Lernia Masters och Ekerum Ladies och att det arrangeras både fler och bättre tävlingar tror jag både Svenska– och Smålands Golfförbund ställer sig positivt till.

I fjol tappades det en hel del greenfeespelande på banor runt om i Sverige, hur mår egentligen golfen på Öland?

– Jag tror vi har klarat oss relativt bra.

Vad är relativt?

Annons

– Jag har inte hört några större klagomål. Alla åtta banor på ön har sagt att de vill satsa vidare.

Överdriver bevakning

Pratstunden närmar sig sitt slut samtidigt som vi kommer in på fågelinfluensan och golfbanor.

Många fåglar belägrar ju som bekant ytorna och hemsidan golf.se har redan tagit upp frågeställningen med två sydsvenska klubbar i Falsterbo och Ljunghusen där de båda klubbcheferna i skrivande stund ser över respektive beredskapsplan.

Wiestål har respekt för frågan, men tycker i samma stund att media går för långt i sina skriverier.

– Självklart måste vi inta en försiktighet, men samtidigt tycker jag att journalister överdriver bevakningen i ärendet, det är ett alldeles för stort pådrag ibland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons