Annons
Nyheter

Världsstjärna begär ekonomisk hjälp av Mörbylånga kommun

Nyheter • Publicerad 21 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

Emma Johansson, en av världens absolut bästa vindsurfare – rankad 10:a på världsbästalistan – behöver hjälp för att fortsätta sitt tävlande. Allt flängande och farande runt om i världen kostar pengar – och pengar är det inte gott om i hennes idrott. Men Mörbylånga kommun kanske kan hjälpa till?

Annons

Emma Johansson, född och uppvuxen i Vickleby, är en av öns mer framgångsrika idrottare genom tiderna. OK. vindsurfing är kanske inte lika välkänt som innebandy (i våra trakter) eller fotboll, men rankas man som en av världens tio bästa utövare i vilken disciplin det än må vara, så är det hyfsat stort, för att utrycka det milt. Men likt många idrotter, som inte är lika våldsamt uppmärksammade som de sedvanliga lagidrotterna, är pengabrist ett problem. Och trots att Emma Johansson hör till den yppersta eliten har hon ändå inte råd att delta i världscupen (tre deltävlingar på Kanarieöarna).

– Det är väldigt svårt att få sponsring i den här sporten, säger också Emma.

Och hon kunde ha lagt till – om man är tjej.

– Jo, jag känner en kille som är betydligt lägre rankad än jag, men han kan mer eller mindre leva på sporten. Tyvärr dräller det dock inte av pengar — för min del.

VILKET UTBYTE?

Men Emma fick höra talas om – ”jag läste faktiskt om det i Ölandsbladet” – att Mörbylånga kommun, som hon ju är medborgare i, skulle genomdriva en särskild sponsringspolicy för just elitidrottare.

– Så jag skrev ett brev till kommunen och redogjorde för min situation.

Brevet är väldigt specificerat med kostnader på allt från resor till hyrbil och frakt av vindsurfingbrädor. Summan som Emma önskar att kommunen ska bistå henne med är 34 830 kronor.

Vad skulle då Mörbylånga kommun få i utbyte?

– Jag skulle köra med kommunens logotype i seglen och de skulle synas i varenda utsändning från tävlingarna och på världscupens hemsida. Jag skriver ganska mycket i olika surftidningar och då skulle jag förstås nämna samarbetet med Mörbylånga kommun och puffa för sporten i kommunen.

Annons

Emma har för övrigt redan inlett ett samarbete med kommunen via skolförvaltningen.

– Jag har redan hållit föredrag om vindsurfing på Skansenskolan. Men i planerna ligger också att jag ska undervisa någon av årskurserna i vindsurfing. Haga Park, som är en av landets bästa platser för vindsurfing, blir en utmärkt lektionslokal.

TEST AV POLICY

Hur stor är då chansen att Mörbylånga kommun ser positivt på Emmas begäran? Ja, faktiskt inte så liten – åtminstone inte försumbar.

– Vi har tagit ett principbeslut om sponsring av just den här typen. Alltså när det gäller elitidrott. Det här blir ett ”vanligt” kommunstyrelseärende där vi kommer att granska nyttan av en eventuell sponsring, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

Egentligen skulle man kunna tänka sig att Emmas ärende borde handläggas av kommunens kultur- och fritidsnämnd. Men de har avsagt sig allt ansvar för sponsring av elitidrottskaraktär.

– Men vi har, som jag redan påpekat, tagit ett principbeslut om sponsring. Och självklart gäller det fortfarande.

Emma kan således bli ett pilotfall där kommunen får testa sin sponsringspolicy. Men det brådskar.

– Tävlingarna börjar redan den 21:e juni, påpekar Emma som givetvis hoppas på ett snabbt beslut.

Kent Ingvarsson tror att ett avgörande kan komma om 14 dagar:

– I bästa fall...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons