Annons
Nyheter

Rutinerad järnman

Nyheter • Publicerad 31 juli 2009

TRIATHLON, JÄRNMANNEN

Imorgon avgörs den traditionsrika triathlontävlingen Järnmannen i Kalmar.

Annons

På startlinjen när deltagarna är redo att kasta sig ut i Kalmarsund står bland andra Färjestadenkillen Kenneth Forsberg.

– När man står där ökar pulsen, säger ölänningen.

För många är det bara en utopi att ens försöka att ta sig igenom nästan fyra kilometers simning följt av 18 mil på cykel avrundat med en nätt löparrunda i form av ett maraton. För en del däremot är det en höjdpunkt.

– Det är som ett riktigt äventyr, säger Färjestadenbon Kenneth Forsberg som är redo för sin 14:e järnmanna-utmaning.

Forsberg har tagit sig i mål samtliga gånger och har det som mål även i år.

– Jag skulle säkert kunna pressa mig hårdare än vad jag gör, men jag ser tävlingen som ett äventyr och vill kunna uppleva och se allt runtomkring också.

”En livsstil”

Trots den mängd träning Forsberg lägger ner, uppskattningsvis sju-åtta timmar varje vecka året om, poängterar han att det finns mycket annat i livet.

– Jag ser inte mig själv som en träningsfanatiker, jag gör det bara för att må bra och för att det är en livsstil, säger han och fortsätter sitt resonemang.

– Det finns de vars sociala liv blir lidande, de som försakar andra och annat bara för träningen. Jag har svårt att se värdet i det.

Annons

Forsberg har en diger lista av utbildningar och sysselsättningar bakom sig. Bland annat står journalist, sjukskötare och ordningsvakt på meritlistan.

■ ■ Hur har du lyckats hinna med all träning genom åren?

– Det gäller att lägga sig på rätt nivå. Träningen får aldrig bli tråkig eller inkräkta för mycket på mitt vanliga liv.

Uppmärksamhet

Forsberg är en man som är van att synas. Bland annat har han deltagit i Big Brother under 2005 och har en innehållsrik hemsida där han delger andra sitt liv. Dock är uppmärksamheten inget han strävar efter, varken när det gäller idrottandet eller något annat i livet.

– Vad folk tycker och tänker om mig, oavsett vad det gäller, är inget som jag varken vill eller kan styra.

Förutom en bra fysik krävs det också en mental styrka för att ta sig an Järmannen. Forsberg förklarar hur han tänker inför en utmaning som denna.

– Jag har en ödmjuk inställning till tävlingen. Det är så mycket som kan gå fel, säger han och nämner att många motionärer överskattar sig själva under cyklingen för att sedan klappa ihop helt under löpningen.

Att ta sig igenom ett triathlon väcker beundran hos många, inte minst om man dessutom placerar sig högt upp i startfältet. Men Forsberg vill framhäva en annan grupp av deltagare.

– De verkliga hjältarna, de som står för en extrem prestation, det är de som stapplar i mål när alla har gått hem och målet är på väg att stängas som har gjort den verkliga prestationen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons