Annons
Nyheter

”Rugbykolossen” från Vickleby

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

RUGBY

Han var för våldsam för alla ”vanliga” sporter. Då blev rugbyn det perfekta alternativet för Vicklebysonen Arvid Håkansson som i helgen åkte med U18-landslaget i England på träningsläger. ÖB-sporten fick en intervju med Arvid innan han resan.

Annons

Idrottskarriären började något trevande för nu 18-åriga Arvid Håkansson. När det vankades innebandy satt han allt som ofta på utvisningsbänken då hans jämnåriga kamrater inte lyckades stå emot hans fysiska spelsätt.

– Redan när jag gick på lekis var jag lite för hård och våldsam då jag spelade innebandy och fotboll. Därför började jag på rugby, säger han.

Det tog inte lång tid innan rugbyn tog upp allt mer tid av Håkanssons liv och i dag är han en av Sveriges bästa rugbyspelare.

– Så fort jag började med rugbyn var jag helt såld, säger han.

TRÄNAR MED HAMMARBY

Karriären tog fart i Kalmar AIK:s rugbysektion. Men då laget har för få spelare har man dock inte något aktivt lag i seriespel.

– Det är lite synd för man missar ju matchträningen och får ingen rutin. Fast det är inte lätt att locka spelare när vi har svårt att få träningstider då kommunen prioriterar fotbollen framför hela tiden, säger Håkansson.

Hur mycket träning blir det på en vecka?

– Just nu försöker jag ligga på fem pass ungefär men om ett par veckor ska jag öka till tio pass. Det är både styrka och ren rugby.

Dessutom har Håkansson skrivit på för stockholmsklubben Hammarby och åker en gång i månaden upp till huvudstaden för att träna med klubben.

Annons

– Jag hade gärna varit uppe oftare men man måste ju prioritera skolan framför rugbyn, säger han.

Trots att han tillhör Hammarby är det inga problem för honom att delta på Kalmar AIK:s träningar då detta är Hammarbys farmarklubb. Dessutom blir det en och annan match med Hammarbys b-lag då tid finns.

LANDSLAGSLÄGER

I helgen åkte han iväg på läger med U18-landslaget i engelska Essex. Totalt är det 58 spelare, fördelade i tre olika åldersklasser.

– Det är som ett vanligt träningsläger och dessutom ska vi möta Essexs skollag också, säger Håkansson.

Arvid Håkansson är en mindre koloss med sina 185 centimetrar och 105 kilo muskler, vilket inte många i hans ålder matchar.

Hur har du blivit så stor?

– En del har kommit genetiskt men sedan så har jag tränat en hel del friidrott med Arne Svensson och detta har gett mig riktigt mycket muskler, säger han.

Vad behöver du förbättra?

– Jag behöver framförallt bli snabbare men sedan behöver jag också öva upp min spelförståelse. Fast det är sådant som kommer med tiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons