Annons
Nyheter

Publiken svek i ÖHC:s debut: ”Ingen hockeykultur på Öland”

Nyheter • Publicerad 8 mars 2008

ISHOCKEY

Det öländska hockeyintresset är svalare än isen i rinken, åtminstone att döma av publiksiffran. De få som tog sig till Iffe-hallen i Kalmar fick dock se mål i mängd i en historisk match mellan Ölands HC och Tre Kronor Legends.

Annons

– Om tio år spelar Ölands HC i elitserien, spådde ett par entusiastiska supportrar efter matchen, trots förlust med 4–6.

– Vi skall bevittna en historisk match, med ett hockeylag från andra sidan bron, sade speakern och presenterade Ölands HC.

Och visst var det hockeyhistoria, om inte annat på isen, där OS- och VM-medaljörer mötte gamla svenska mästare. Det hördes visserligen ett och annat besviket mummel från läktaren över att inte Kenta Nilsson dök upp som utlovat. Men det fanns ändå legender så det räckte och blev över: Anders ”Masken” Carlsson, Willy Lindström, Thomas Rundqvist med flera, under ledning av OS-guldcoachen Curre Lundmark. Och som inte det vore nog, en domare, Dag Olsson, som tidigare finaldömt såväl VM, OS som Canada Cup! Han skulle dock visa sig hålla en betydligt läge profil denna lördag. Visselpipan användes sparsamt och endast fyra tvåminutare dömdes ut under hela matchen.

UNDERHÅLLANDE OCH MÅLRIKT

Det bjöds på en ganska tempofattig förstaperiod, som trots höjdarspelarna i de båda lagen snarare förde tankarna till de lägre divisionerna. Sedan blev det mer fart under skridskorna, och trots att det var sparsamt med tacklingar och andra fysiska tilltag som normalt hör detta spel till, blev resten av matchen både underhållande – och målrik. Efter de tre 15(!)-minutersperioderna skrevs slutresultatet till 6–4 för ”Gammel-Kronorna”.

Förlust för Ölands HC i urpremiären, alltså. Men med tanke på det namnkunniga motståndet är det knappast något att känna sig ”helt under isen” för. Det kan man däremot göra för den urusla publiksiffran.

”ELITSERIEN NÄSTA FÖR ÖHC”

– Det finns ingen hockeykultur på Öland, konstaterade en av de få supportrarna besviket.

– Och inte i Kalmar heller tydligen, inflikade hans kompis.

Annons

De två ishockeyfantasterna ville i alla fall ge Bengt Bergkvist credit för hans engagemang med ÖHC och för arrangemanget i Iffe-hallen.

– Han är en skön snubbe som inte bara snackar, utan ser till att det verkligen händer något. Om tio år spelar Ölands HC i elitserien. Vi ska visa alla att ölänningarna inte bara kan lira ”plasthockey” (innebandy, reds anm).

Ja, det är ju aldrig fel att ha drömmar. För tio år sedan var det nog inte många som vågade tro att Öland skulle ha ett innebandylag i landets högsta serie. Och vem vet? Hade inte kvällens ÖHC-lag bestått av en massa gamla ”avdankade” HV71-spelare utan av unga lokala ö-produkter i stället, kanske man redan haft sin första seger.

JAN L LINDGREN

Läs merom ÖHC:s första ishockeymatch i Ölandsbladet tisdag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons