Annons
Nyheter

Olle Thorsell hetast 2008

Nyheter • Publicerad 30 december 2008

Landslagsman och lagkapten för ett av världens bästa lag.

Med det första öländska målet i blågult och det tredje schweiziska ligaguldet är SV Wiler-Ersigens öländske stjärnback, Olle Thorsell, Ölands hetaste idrottsprofil 2008.

Annons

– Det var oväntat, säger en smickrad Thorsell på julbesök hemma i Färjestaden strax innan han i söndags stack tillbaka till vardagen i Schweiz.

Ifjol var den Färjestadens IBK-fostrade backen femte hetast på topp 100-listan, men i år har han varit ännu hetare.

Han började året med att bli uttagen till landslaget och Euro Floorball Tour i januari och i februari var han sedan med och vann turneringen nere i sitt ”hemland” Schweiz. Från alla möjliga håll och kanter ströddes det då beröm om den blonde öläningens insats.

– Det var ett steg framåt och första turneringen det gick riktigt bra i landslaget, säger 28-åringen, som fick spela alla tre matcherna och för första gången i blågult på sin ordinarie högerbacksposition.

FJUN

Hemma i Schweiz vann han i april sedan ligaguldet med sitt Wiler-Ersigen för tredje gången, även denna gång med ett fjunigt slutspelsskägg på hakan.

– Hahaha... Ja, det händer inte så mycket. Det växer stenhårt de första tre dagarna, men sedan händer inget.

Det var lite speciellt med årets ligaseger, va?

– Ja, det var ju första gången vi vann utan bröderna Hofbauer (Christoph och Matthias, numera IBK Dalen) i laget. Det är de två alla förknippar med Wiler och ingen trodde vi kunde vinna utan dem, så det var skönt att vi gjorde det.

DER KAPITÄN DES WILER-ERSIGENS

Annons

Under sommaren rapporterade Thorsell hem till ÖB-sporten då fotbolls-EM avgjordes nere i Alperna.

– Det var en cool upplevelse och det var tur att jag bor så nära Bern där holländarna höll till för det var bra stämning där. Tyvärr så var de flesta slutspelsmatcherna i Österrike, så EM dog lite i Schweiz efter gruppspelet.

Även sommaren dog tillslut och då kom istället hösten och en ny innebandysäsong, Thorsells femte raka säsong i Wiler-Ersigen. Och inför säsongen fick han också det ärofyllda uppdraget att vara lagkapten, vilket inte många utlänningar är i den schweiziska ligan.

– Jag hade lite problem med det i början och glömde bort mig själv lite. Men nu har man fått lite rutin, så nu är det nog lugnt. Jag har inte hört några klagomål i alla fall.

Skiljer det sig från kaptensrollen i Sverige?

– Ja, man har en större roll som kapten i Schweiz, för tränaren gör inte så mycket för att tända till laget. Det är mer kaptenens roll att väcka laget och peppa igång spelarna, så det gäller att säga rätt saker innan match.

På tyska...?

– Ja, hehe... Det är ju inte mitt modersmål, men det blir många klyschor...

KIM NILSSON

I europacupen gick Olles Wiler till final, men fick där ge sig mot Kim Nilssons AIK.

Annons

– Vi överträffade oss själva där på hemmaplan. Vi hade som mål att gå till slutspel, men sen vann vi semin över finnarna av bara farten.

Men sedan blev det stopp i finalen och Olle blev bara näst bästa ölänning.

– Det var rättvist att AIK vann. Vi hade ju spelat vårt man-man-spel i fem matcher på fem dagar och det frestar ju på. Vi hade nog behövt en dags vila för att kunna ge dem en riktig match.

Hur var Kim?

– Han gjorde det bra. Han är ju bra i en mot en-situationer.

BITTER

I den sista landslagstruppen innan VM blev Thorsell uttagen och han gjorde bra ifrån sig, bland annat genom att som förste ölänning näta i landslaget. Efter succén där hoppades han givetvis på en VM-biljett, men den kom aldrig, utan han lämnades istället precis utanför truppen.

– Det kändes jävligt tufft den här gången, minns Thorsell. För det första gick det bra för mig både i Euro Floorball Cup och i europacupen och för det andra har jag svårt att köpa hela deras resonemang.

Landslagsledningen valde nämligen att ta ut tre backpar och fyra kedjor istället för sju backar och elva centrar/forwards, vilket är det vanliga. Och det tyckte Thorsell var lustigt.

– Ja, speciellt när man såg hur lite fjärdekedjan ändå spelade. Men de jag ska vara mest bitter på är ju internationella förbundet som inför detta VM:et bantade trupperna från 23 spelare till 20, säger Olle med ett skratt.

Annons

STANNAR I WILER

När det snackas Olle Thorsell så snackas det oftast om när han ska komma hem till moderklubben Färjestadens IBK. Men det dröjer nog.

– Jag håller på och förhandlar om nästa år nu och det blir förmodligen en fortsättning i Wiler. Jag har ju lovat bröderna Hofbauer att spela i Wiler tills de kommer tillbaka...

VIKTOR LOVÉN

FAKTA/

ÖLANDS TIO HETASTE IDROTTSPROFILER

1) Olle Thorsell, innebandy

2) Zlatan Azinovic, fotboll

3) Nicklas Wiberg, friidrott

4) Kim Nilsson, innebandy

Annons

5) Ida Nilsson, friidrott

6) Katarina Torstensson, ridsport

7) Anders Bemervik, innebandy

8) Daniel Mobaeck, fotboll

9) Simon Nilsson, innebandy

10) Johan Svensson, friidrott

Övriga 90 personer på listan finns i Ölandsbladet som kom ut på nyårsafton.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons