Annons
Nyheter

Ölänning coachar jättetalang

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

TENNISNorge har inte direkt gjort sig känt som ett tennis-land att räkna med.Nu är dock ett jättelöfte i form av Johan Skattum på rejäl frammarsch.Och den unge norrmannen tränas av ölänningen Fredrik Lovén.– I Norge räknas han som den störste talangen som de någonsin fått fram, berättar den snart 30-årige Lovén.

Ölandstokige Fredrik Lovén är på hembesök. ÖB-sporten passade på att träffa öns främste racketsvingare genom tiderna som numera lagt tävlingsspaden på hyllan till förmån för en tränarkarriär.

Annons

Den 1 augusti började Lovén sitt jobb som coach i Osloklubben Heming TK. Klubben skräddarsydde ett jobb till Färjestadensonen, vilket innebär att han har ansvaret för sju hårdsatsande juniorer i åldrarna 12-18 år.

Och det är den yngste i den här gruppen, Johan Skattum, 12, som spås en lysande framtid.

Strögames

Han har redan hunnit med att som 12-åring vinna norska mästerskapen för 14-åringar utan att tappa ett enda set och vid årsskiftet fullkomligt lekte han hem den internationella juniorturneringen SALK Open i Stockholm.

Skattum släppte bara strögames ifrån sig till den nordiska eliten i åldersklassen och i och med vinsten i SALK ristade Lovéns unge adept in sig bland tidigare segrarnamn som exempelvis Björn Borg, Thomas Enqvist, Thomas Johansson, Magnus Norman och finnen Jarkko Nieminen.

– Han är inte så stor ännu, men han slår fruktansvärt hårt. Och så är det en kämpe, betygsätter Lovén.

– Han älskar verkligen tennisen.

”Svår fråga”

Fredrik har coachat Skattum vid tävlingar i både Frankrike och USA, allt för att skaffa hård tävlingsrutin åt talangen.

Norska tennisförbundet tror dessutom så mycket på Skattum att han redan nu ingår i satsningen Olympiatoppen, den norska motsvarigheten till SOK:s satsning.

Annons

Vad tror då ”Fredde” om sin tränarkarriär i förlängningen, vill han fortsätta utveckla juniorer eller träna etablerade proffs som han redan gjort i och med sitt samarbete med grekiska nationalidolen Eleni Daniilidou som huserar på WTA-touren?

– Svår fråga, hmmm... Jag vet inte riktigt. Alla som jag tränar vill jag ju ska träna som proffs. Jag vill lära ut hur det fungerar, hur mycket jobb som krävs. För vill man bli bra i tennis är det bara hårt jobb som gäller, funderar han.

– Ska jag ha nån på proffsnivån ska det vara nån man känner för. Hur som helst kommer jag att ha nytta av att jag har jobbat på olika nivåer.

Kroppkakor

Framtiden får alltså utvisa var ölänningen hamnar någonstans i coachkarriären. En plats Fredrik Lovén med säkerhet vet att han hamnar i dag innan resan till Norge är föräldrahemmet på Lindgrens väg i Färjestaden.

Där bjuds det nämligen på favoriträtten kroppkakor.

– Morsan gör de bästa på Öland! avslutar den subjektive sonen med ett skratt.

Har han rätt? ÖB-sportens helgutsände kanske dyker upp och testar. Mamma Maivor är härmed officiellt varnad...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons