Annons
Nyheter

Målmedvetna hoppungdomar

Nyheter • Publicerad 24 februari 2006

RIDSPORTVilket äventyr för Emelie Bildh och Elise Westerlund!Efter succén med Ponnia Cup ville Smålands Ridsportförbund satsa lite extra på unga ryttare till häst och det blev Future Factory. En satsning på tio ryttare som nu Emelie och Elise tillhör.

Det där med hemsidor är inte dumt och det var på så sätt flickorna fick vetskap om den uttagning som skulle hållas.

Annons

Drygt 100-talet ryttare från hela Småland kände sig kallade till proven i Tenhult, men bara tio blev utplockade. Som domare för ridningen fanns välkände Niclas Arvidsson och Victoria Almgren som skulle ge sitt omdöme om flickornas ridning.

Spännande prov

För ryttarna var det en verkligt spännande dag som innefattade dels ridning och dels en utfrågning. När det kom till intervju så gällde det för flickorna att på ett snabbt och bra sätt övertyga ”juryn” om varför just de var lämpade för satsningen.

Emelie är en rykande färsk 20-åring som de senaste åren jobbat i moster Katarina Nygrens stall.

– Vi hade kanske fem minuter på oss och skulle berätta om våra för– och nackdelar. Själv är jag väldigt noggrann och vill ibland kanske lite för mycket, säger Emelie Bildh.

Elise Westerlund, 16 år, läser första året på den internationella samhällslinjen på Stagg i Kalmar.

– Jag är envis och vet vad jag vill! På minussidan så måste jag se över min träning här hemma och lägga upp ett vettigt program, säger Elise.

Ridmomentet var att hoppa en liten bana och då tittade domarna extra mycket på ridstilen.

Innehållsrikt år

För Emelies och Elises del innebär det ett ganska stort engagemang att ingå i denna Future Factory. De har redan varit iväg på föreläsningar för Lasse Berglund om hästens anatomi.

Annons

– Viktigt att veta hur en hopphäst ska se. Vi fick lära oss att riktiga Grand Prix-hästar ofta är långa i ryggen och tunga att rida, men hoppa kan de, säger Emelie Bildh.

När det drar ihop sig till Skandinavien så ska gänget dit. Av alla spännande saker de ska få göra är att gå den stora banan tillsammans med Lasse Parmler.

Hela familjen

På Smålands Ridsportförbund är Maria Holmqvist lyrisk över satsningen. Förbundet ville att deltagarna skulle utgå från noll, oavsett vad de gjort tidigare för att kunna slå ur underläge.

– Från förbundets sida står vi för all träning och utbildning under ett helt år och precis som i Ponnia Cup ska satsningen gälla hela familjen, säger Maria Holmqvist.

Maria påpekar att det var av största betydelse för satsningen det där med namnet, Future Factory. För att intressera massmedia skulle namnet kittla lite – att komma med ett vanligt svensk ”träningsår” gav ingen glamour.

Kommit för att stanna

Satsningen på Future Factory har kommit för att stanna. I och med detta år hoppas förbundet att de tio deltagarna ska ha knutit många värdefulla kontakter inom hästbranschen.

Så till 2007 ska tio nya hoppryttare och fem från dressyrsidan plockas in för att drillas ett år i den småländska framtidsfabriken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons