Annons
Nyheter

Ljus ungdomsframtid står för dörren

Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

Många är de, eldsjälarna som jobbar hårt i det tysta för idrottens bästa.Årets ungdomsledarstipendiat Mattias Pettersson är en av dem och han tror på en ljus framtid för Ölands idrottsungdomar.– Kan man ge ungdomarna rätt förutsättningar så tror jag att möjligheterna är stora.

Mattias Petterssons engagemang i Mörbylånga GoIF belönades i slutet av 2005 med årets ungdomsledarstipendium. Men tro inte att han nu lutar sig tillbaka för det. Tvärtom är det fullt upp, både med jobbet som församlingspedagog i Torslunda och med föreningslivet i Mörbylånga.

Annons

– Det är varierande, blandat och väldigt skoj.

Efter att ha utbildat sig till lärare och jobbat på Torslunda skola är det nu ett vikariat inom församlingen som gäller. Även på fritiden blir det mycket arbete med öns yngre befolkning, något som länge engagerat Pettersson.

– Pappa var ungdomsledare i Mörbylånga. Sen fick jag förfrågan att träna P87:orna i fotbollen när de var fem, sex år. Det var då jag började fundera på att det var med barn och ungdomar som jag skulle jobba.

För ungdomarna

Numera är Pettersson kassör i Mörbylånga GoIF och är en av de som planerar för klubbens framtida verksamhet.

– Mina uppgifter har förändrats en del och jag har fått mer ansvar. Det är för ungdomarnas skull jag gör det, för att de ska ha något att göra på fritiden.

Att jobba med den yngre generationen både på arbetstid och inom idrotten är något som Mörbylångas entusiast tycker fungerar bra.

– Det är verkligen stimulerande. Det går hand i hand och det är ju samma åldersgrupper.

En bra ungdomsverksamhet är ofta grunden till framgångar på seniorsidan. Något som verkligen stämmer in på den klubb som imponerar lite extra på Pettersson.

– Färjestadens IBK gör det jättebra. Att ett så litet samhälle har två lag så högt upp, med så många unga spelare, är verkligen starkt.

Annons

Att FIBK har fått fram många egna produkter som numera tar för sig på division I–nivå är något som gläder extra.

– Det måste vara mycket roligare än att köpa ihop ett lag.

Framtiden

Framtiden för öns idrottande ungdomar ser ljus ut. Men det krävs rätt förutsättningar för att den positiva trenden ska hålla i sig.

– Finns möjligheterna med till exempel lokaler så är möjligheterna stora. Dessutom måste det finnas frivilliga ledare, de är guld värda för klubbarna.

Just frågan om nya hallar är aktuell och den tas även upp av Pettersson.

– En vision är en ny bollhall för att vi inte ska tappa fler spelare och för att vi ska kunna behålla de lag som finns. Finns inte träningsmöjligheterna under vintern blir det lätt att inomhussporterna snappar upp ungdomarna i stället. En bollhall skulle inte bara gynna fotbollen.

En viktig funktion fyller också ofta föräldrarna. Pettersson ser gärna att fler vuxna intresserar sig för sina barns idrottande.

Vad kan man göra för att engagera fler föräldrar?

– Försöka skapa intresse, få upp intresset för det deras barn håller på med. De kan ha uppgifter som underlättar för de ledarna som redan finns.

Annons

En som garanterat kommer att fortsätta göra sitt bästa för idrotten på Öland är Mattias Pettersson. Än ser han inte något slut på ledarkarriären.

– Så länge jag tycker att det är roligt och så länge jag känner att jag kan göra något för ungdomarna så kommer jag att hålla på. Sen i vilken funktion det blir, det får framtiden utvisa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons