Annons
Nyheter

Krog vann Thoreb Cup

Nyheter • Publicerad 1 augusti 2006

RIDSPORT

En riktigt rutinerad tävlingsryttare, 16-åriga Kim Krog, segrade vid årets upplaga av Thoreb Cup. Under fyra dagar har närmare 550 starter gjorts med ryttare från i stort sett hela Sverige. I strålande solsken och med en stor publik var hela helgen riktigt lyckad.

Annons

De som hade möjlighet att övervara lördagens barriärhoppning fick en riktigt spännande aha- upplevelse när de båda gästerna från Nya Zeeland felfritt klarade av att hoppa 2,05 meter. Då stoppades tävlingen av domaren som tyckte att det räckte och de båda gentlemännen delade förstaplatsen. Det var snålt med lokala ryttare och kanske är 2006 ett mellanår för Ölands egna ryttare.

Arrangemanget

I år stod vädrets makter på de arrangerandes sida. Kanske lite väl mycket, för torkan gjorde att den hårda banan fick vattnas nattetid. Till skillnad från förra året, då allt höll på att regna bort. Fredrik Linell från Skåne, förra årets Thoreb Cup-segrare tyckte att banan var okej, men att framhoppningen var i sämre skick.

– Det är verkligen trevligt att komma till Öland. Jag vann cupen här förra året så jag hoppas göra om det i år, sa Fredrik från matkön i tältet.

Show klasserna

Årets upplaga av Thoreb Cup innehöll två helt nya klasser. Såväl ryttare som publik var lite tveksamt nyfikna på vad dessa klasser kunde vara. På kontinenten är det betydligt vanligare med olika showklasser för att underhålla publiken. På lördagen var det barriärhoppning och på söndagen en duellhoppning med speciellt inbjudna ryttare som tävlade två och två på identiska banor.

Höjdare

En riktig ”gåshudsrysare” var den nya showklassen barriärhoppning. Med fem hinder på rad gällde det helt enkelt att felfritt hoppa så högt som möjligt och högt blev det. Kvar att hoppa på höjden 205 var de båda ryttarna från Nya Zeeland, Bruce Goodin och hans 17 årige gäst Jeffery Schofield. Arrangörerna hade inte ens i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig denna höjd, för hinderstöden räckte inte till. Nödlösning blev lite lösa brädbitar och en borrmaskin som snabbt fixade upp bommen på 205. Publiken var knäpptyst bortsett från en mobilsnackare, när den förste ryttaren tog sats mot 205 och klarade det. När andre man skulle hoppa tystnade även mobilsamtalen för att se en häst på sex till sjuhundra kilo hänga i luften dryga två meter över marken är en mäktig syn. Snyggt horsemanship bjöd välkände ryttaren Remek Wierzbowski på som vid höjden 190 tackade för sig med hänvisning att hans häst var så ung och inte skulle ställas inför större svårigheter.

Liten häst

En av de båda segrande höjdhopparna var Jeffery Schofield. Varken Jeff eller hans i sådana här sammanhang lilla häst, 163 cm höge Maigloeckem, hade erfarenhet av höjdhoppning. Denne sjuttonårige kille från Nya Zeeland är på besök här i Sverige hos Bruce Goodin som sedan tiotalet år tillbaka har sin verksamhet nere i Sjöbo. Jefferys föräldrar är goda vänner med Bruce och tack vare det hamnade Jeff i Sverige. Redan nu i september drar denne trevlige kille vidare till Belgien.

Annons

– Ni har så fina tävlingar här med bra hästar och fin klass på ryttare. Underbart att vara i Sverige och bada i havet, det gör vi inte hemma, berättade Jeff, som helt nyligen gått från ponny till häst. Någon erfarenhet av barriärhoppning hade inte Jeff som inte bestämt sig för vad han skulle använda förstaprisets 5000 kronor till.

Ölänningar

Ölänningarnas framfart på prispallen kom lite av sig när Katarina Nygren redan på torsdagen skadade sin fot och sedan fick tillbringa meetinget på bänkplats. Elisabeth Schröder/Gilda Viking vann den inledande 1.10 hoppningen på torsdagen och där fanns Kinka Barvestad med i prislistan. Mats tävlar för närvarande sin flickvän Åsas sjuåring Edelweiss och placerade sig i en 130 klass. Mats var också andra placerad i duellhoppningen på Robin Z-stoet Laquest och där hade han Elise Westerlund och Ida Magnusson efter sig i prislistan.

Mums i magen

På en tävlingsplats går det åt mat och dricka i stora lass. Ofta blir det lång väntan och vad passar då bättre än att mumsa. Chef i mattältet var Charlotte Barvestad som med svettig näsa och bestämd röst höll ordning på sin personal. En riktigt go personal på ett tjugotal personer och där äldsta damen har dryga 80 år på nacken.

– Det går mode i det här med mat. Här prövar vi lite olika saker, förra året var det grillspett som gällde men i år är det ute. Pajer och pastasallad går bra. Försök med soppa föll inte väl ut. Det är många av de unga ryttarinnorna som är vegetarianer och de måste ha vettiga alternativ att välja på, säger Charlotte Barvestad och medger att den klassiska grillade skivan med potatissallad håller en favoritställning.

Ölänning i final

Den enda ölänning som tog sig till finalen var det lilla bruna sjuttonåriga stoet Ida Ofir som är uppfödd i Löttorp av Maria Bertilsson. För fyra år sedan slutade Ida och hennes ägare ryttare Caroline Lindgren fyra i finalen och i år hoppade det snabba, kvicka stoet in sig med en dubbel nolla på sista prisplats.

– En härlig häst som jag köpte för sex år sedan här på Öland. Om ni tycker att hon är snabb och lite tokig här så skulle ni se henne hemma. Mina planer är att tävla henne ytterligare ett år och sedan hoppas jag på föl, säger Caroline.

Familjen Krog

Annons

Med mamma Li i spetsen härjade klanen Krog ganska tappert i prislistorna. Redan på torsdagen höll sig 15-årige lillebrorsan Tom framme och blev tvåa i klass 1.10. Då beriden på jämnåriga stoet Irconette, som både mor och syster tävlat upp i 150 klasserna. Kim vann 140 hoppningen på hemmauppfödda Zeppelin-dottern Spit Fire Equus med Irconette på sjätte plats. En luttrad tävlingsfamilj men när Kim hoppade barriär hoppning på 1.80 höjden då gömde sig allt mamma Li bakom sekretariatet.

I en av pauserna blev Kim och Li intervjuade och medan Kim ska vara allvarlig och svara på frågor fnissar mamma Li lite diskret i bakgrunden, så familjen verkar ha det riktigt gott tillsammans.

– En rolig tävlingsplats och det här med att vinna känns alltid bra, säger Kim.

Thoreb Cup

Så var det dags för grand final. Efter två felfria grundomgångar var det dags för sista omgången där det gällde att vara snabbast felfri. Hemmahoppen Mats Torstensson och Katarina Nygren var tyvärr inte med i finalen. Däremot återfanns flera av tidigare års vinnare, Anders Wemlerth, Nicklas Arvidsson, Remek Wierbowski och Fredrik Linell. Detta gäng av äldre erfarna ryttare fick ge sig när yrvädret Kim Krog drog in på banan. Kim kvalade med två av sina hästar och med en tidsmarginal på fem hundradels sekund vann hon Cupen och 12.000 kronor i första pris. Med hundradelarna på fel sida kom Nicklas Arvidsson tvåa på den härliga välhoppande nioårige hingsten Cagancho 1017. Trea var Daniel Svensson/Cash och fyra fälttävlansesset Piia Pantsu på sin ungerska import Oaziz. Kim red på sin andra häst, Spit Fire Equues och hade hon inte i omhoppningen petat en bom hade hon slagit sig själv med nästan hela sekunden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons