Annons
Nyheter

Ishockeylegend gästade Öland

Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

ISHOCKEY

Kamratskap, tydliga regler och ärlighet. Det är några av nycklarna till bra ledarskap, enligt LRF Konsults vd Jonas Bergqvist. Under ett informationsmöte berättade han hur han fört över sina erfarenheter från hockeyspel på elitnivå till rollen som vd på ett företag.

Annons

Salen på Möllstorps krog är näst intill fullsatt av lantbrukare och andra intressenter, som kommit till LRF Konsults informationsmöte.

– Vi försöker ha sådana här möten en gång per år, för att möta kunderna och informera om aktuella frågor, säger Anders Lindahl, platsansvarig på LRF Konsult Öland.

Dagens möte har tre huvudämnen; ledarskap, vindkraft och skatter. Först ut att föreläsa är företagets vd Jonas Bergqvist, som talar om ledarskap.

LEKSANDS VD

Jonas Bergqvist är den kände hockeyprofilen som spelat näst flest matcher i Tre Kronor och vunnit både vm- och os-guld. För ett och ett halvt år sedan blev han vd på LRF Konsult. Dessförinnan var han vd och klubbdirektör för hockeyklubben Leksands IF. Där kom han in under ett svårt ekonomiskt läge. Personalen hade ingen entusiasm och det krävdes nya synsätt för att ändra de negativa banorna.

– Det gäller att hitta rätt tändstift som får motorn att fungera, säger Jonas Bergqvist och menar att ett bra arbetsklimat bygger på att ledaren lägger ribban på en rimlig nivå. Vidare menar han att kamratskap, gemenskap och glädje är förutsättningar för att personalen ska vilja lära sig nya saker.

Jonas Bergqvist drar många paralleller mellan hockeyspel och företagsledarskap.

– Det är viktigt att reda ut spelregler, så att alla rättar sig efter samma. I hockey måste alla ställa upp på regler och taktik, annars fungerar inte spelet.

TANKEKRAFT

Att bry sig om varandra, ha en positiv inställning och hela tiden vara ärlig är andra faktorer som påverkar en ledares kontakt med sina anställda. Sådant som bryter ner arbetsmoralen kan vara gnäll, avundsjuka och gruppbildningar. Det senare ligger enligt Jonas Bergqvist bakom all utanförskap eller mobbning.

Annons

– Ju fler som tycker att det är kul i ett gäng, desto större chans har företaget att lyckas. Man måste se till att få all tankekraft i samma riktning vid samma tillfälle, säger han och berättar om OS-finalen 1994 mot Kanada.

Matchen slutade med straffläggningar där Peter ”Foppa” Forsberg avgjorde med en enhandsdragning förbi målvakten.

– Han hade aldrig vågat ta den risken om han visste att någon skulle gnälla ifall det gick fel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons