Annons
Nyheter

Friska vindar gav pigga resultat

Nyheter • Publicerad 27 maj 2008

VINDSURFING

Haga Park har ännu en gång bevisat att Öland har en av Sveriges bästa stränder för vindsurfing efter att ha bjudit på starka vindar och solsken under helgens deltävling i Svenska Cupen.

Annons

– Det har varit en fantastisk helg med över 50 tävlande och starka vindar som resulterat i snabba tider ute på vattnet. Både deltagarna och arrangörerna är nöjda, säger Robert Stavnås, ordförande i Ölands Windsurfing Club.

Redan vid skepparmötet klockan 10 på morgonen under lördagen blåste det friska nordostliga vindar runt tio meter per sekund så att tävlingsledningen genast kunde påbörja tävlingarna. Sveriges elit hade föranmält sig och den lovande vindprognosen lockade totalt över 50 tävlande.

Först ut var den för Sverige nya disciplinen långdistans där man kör i en bana bestående av bojar och ett visst antal förbestämda varv. I den första omgången skulle man köra fyra varv vilket tog ungefär 20 minuter för deltagarna att segla runt. Vinnare med flera sekunders marginal var Växjöbon Markus Emanuelsson, tävlande för Ölandsklubben, som är en välkänd profil i vindsurfing-sverige med flera års tävlingserfarenhet och placeringar på pallen.

35 knop

Under heatets gång ökade vinden så när sista tävlande gått i mål hölls en kort paus för att låta de tävlande få en chans att återhämta sig lite eftersom många ställt upp även i den andra tävlingsdisciplinen för helgen, nämligen speed.

– I speed kör man så snabbt man kan på en bestämd raksträcka utmärkt av bojar. Varje seglare har en gps på armen som mäter hastigheten som man kört på just denna sträcka. Seglarna lämnar sedan in sin gps till sekretariatet som kontrollerar hastigheten, förklarar Robert Stavnås.

Vindarna ökade under dagen till upp emot 15-16 meter per sekund vilket resulterade i så höga hastigheter som 35 knop. Motivationen hos de tävlande var på topp tack vare de goda väderförhållandena med starka vindar och gassande solsken så försöken att uppnå snabbast hastighet pågick under hela dagen.

Vinnare från Ölandsklubben

Söndagens vindprognos visade något svagare vindar än under lördagen men det räckte fortfarande med råge för att fortsätta tävlingarna som påbörjades med ännu ett heat i långdistans. Först i mål i denna omgång var ännu en välkänd tävlingsprofil som kör för Ölands Windsurfing Club, Markus Richardsson från Växjö som med sitt vinnande heat knep den totala förstaplatsen i tävlingen. I långdistans kunde man tävla i klasserna pro, amatör eller junior och det var tävlande för Ölands vindsurfingklubb som vann i alla klasserna. De lyckliga vinnarna i amatör var Markus Robért och Mats Korner som delade översta pallplatsen och hos juniorerna var det Martin Ivarsson som tog hem segern.

Sjöbris

Annons

– Vanligtvis brukar vi ha sydlig grundvind som förstärks av sjöbrisen här på Haga Park men även nu när vi har nordliga vindar hjälper sjöbrisen till, säger klubbens media-ansvarige Kenneth Johansson.

Vinden höll i sig så att tävlingsledningen under söndagen lyckades genomföra ännu ett heat i speed som gav västkustseglaren Daniel Borgelind totalsegern i helgens speedtävling. Ölandsklubben tog istället hem placeringarna tre, fyra och fem i denna gren.

Precis som om vädrets makter tyckt att vi fått vår beskärda del av vind under helgen så slutade det blåsa lagom till prisutdelningen på eftermiddagen och seglarna kunde rigga ner och köra hem.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons