Annons
Nyheter

Från Öland till ett annat ö-land

Nyheter • Publicerad 12 mars 2008

VINDSURFING

Det är för fjärde vintern som öländskorna Emma Johansson och Anna Jönsson åker till ön Isla Margarita utanför Venezuelas kust för att träna freestyle i vindsurfing. De har nu befunnit sig där en respektive två veckor och friska vindar har blåst varje dag så att duon kunnat träna hårt tillsammans med de andra världscupsurfarna.

Annons

Det var med viss beslutsångest som jag bestämde mig för att åka till Margarita ännu en gång för att träna. Det hade kanske känts roligare att få se något nytt, men nu när jag är här känns det bra och det har blåst varje dag sedan jag anlände och jag hör i skrivande stund hur vinden viner i palmerna utanför mitt fönster.

BLÅST VARJE DAG

Innan jag påbörjade min resa hit gjorde jag ett besök på apoteket för att bunkra upp med diverse magmediciner för jag hade nämligen hört att i princip alla turister varav flera vänner till mig, som besökt ön i vinter blivit magsjuka. Anna som åkte ungefär en vecka tidigare än mig drabbades av magsjukan och feber och fick avstå från träningen några dagar. Magsjuka är bland det värsta vi kan råka ut för när vi tränar såhär eftersom man tappar så oerhört mycket energi när man knappt kan äta och det tar så många dagar innan man kommer tillbaka riktigt i träningen. Peppar, peppar, än har jag klarat mig och hoppas att jag får fortsätta min träning här utan större krämpor.

Sedan jag anlände har det blåst varje dag och vinden har stegvis ökat lite varje dag. Så för några dagar sedan fick jag rigga upp mitt lilla segel på 4.2 kvadratmeter och idag ser det ut som om jag måste rigga upp det allra minsta med storlek 3.7 . Till en början blåste det bara på eftermiddagarna här eftersom det oftast småregnade när vi vaknade på morgnarna, men nu har det varit regnfritt några dagar och därmed mer vind. Under de första dagarna här hade jag som alltid i början här problem med balansen ute på vattnet. Vinden är ganska ojämn och vattnet väldigt studsigt jämfört med andra platser så tricken känns väldigt osäkra innan man lär sig att komma ihåg hur man kör här. Fördelen är ju såklart att de trick som man kan göra här kan man göra i princip var som helst i världen.

VINDSURFINGFILM

Vi ägnar idag större och större del av vår vindsurfingvardag åt att ta bilder och filma. Dels av den anledning att vi lär oss oerhört mycket mer av att se vad vi gör rätt respektive fel och kan lära oss av det. Men även för att samla material till vindsurfingfilmer som visas på nätet eller säljs på dvd. Många från mediabranschen väljer att åka hit nu eftersom vinden är relativt säker och flera av de allra bästa är här och tränar. Just nu jobbar Anna och jag tillsammans två svenska filmare/fotografer som är här på kombinerad semester/jobb. Jag har även träffat några av de andra medlemmarna som också är här och tränar, från team Animal clothing som jag ingår i för att ta lite bilder tillsammans. Det är både kul och lärorikt.

De senaste dagarna har något gått snett på byns reningsverk. Enligt vår granne är det något av byns hotell som har överbelastat det och därav ett läckage på baksidan av byggnaden som rinner rakt ut i havet. Den lokala tv-stationen var här idag och filmade och intervjuade och ville ha med mig och Anna eftersom vi är vindsurfare och alltså har anknytning till vattnet. Vi hoppas verkligen att man kommer åtgärda problemet här snarast med tanke på alla här som vindsurfar och badar dagligen. Men dessvärre så går det säkerligen som allt annat här väldigt långsamt framåt. Vi försöker leva så miljövänligt vi kan här efter vad man lärt sig hemma, men det känns ganska hopplöst när lokalbefolkningen är så okunniga och slänger skräp överallt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons