Annons
Nyheter

Först Aledal – sedan Globen

Nyheter • Publicerad 4 december 2007

RIDSPORT

Hon är en av Sveriges mest etablerade dressyrryttare, och efter att ha deltagit i fyra OS och fyra VM är ”Lussan” ett givet namn i diskussionen kring uttagningen till OS 2008. Vid de nationella dressyrtävlingarna på Aledals Ridcenter i somras, red hon hem segern i Grand Prix med hästen Visums. I helgen fanns Louise Nathorst på plats i Globen för att testa sin topphäst Isidor.

Annons

– För första gången ska Isidor starta här i Globen, säger ”Lussan”.

Isidor är en 11-årig vallack efter ”Lussans” ögonsten och stora stjärna Guinness.

– Isidor har gått championaten för fyra-, fem- och sexåriga hästar och så EM i somras, fortsätter hon. För att bli klar till OS krävs mer träning med galoppen. Isidor måste bli starkare i galopparbetet. Från december till februari kommer Isidor att tränas utan tävling så helgens Globenpremiär blir den sista resan för Isidor på en tid.

SVÅR FRAMRIDNING

Att rida i Globen ställer en del krav på både ryttare och häst och det är en speciell tävling, främst för dressyrryttarna.

– Det är välorganiserat, en fantastisk publik, det är trevlig att rida på hemmaplan, annars måste jag kanske resa i tre dagar för att komma till en stor tävling, förklarar Nathorst.

Men det finns nackdelar.

– Det svåra är framridningen, man kan i princip bara rida på en liten volt. Banan är väldigt nära publiken, då är det lättare med en mer rutinerad häst.

Segerhästen från de nationella dressyrtävlingarna på Aledal i somras, Visums, har haft en fin utveckling.

– Ölandstävlingen var viktig i hans tävlingsplan, förklarar ”Lussan” och berättar att Visums första internationella placering kom förra helgen i Odense, där ekipaget red hem en fjärdeplacering i Grand Prix.

Annons

VILL ÄNDRA PROGRAM

Om dressyrens utveckling i Sverige tycker Nathorst att det ser enormt bra ut och det går fort framåt. Under 2007 startade 44 hästar i Grand Prix-klasser. Vad det beror på vet inte Louise med säkerhet, kanske är det sportintresset i stort som utvecklas, även inom fotboll och andra idrotter. Men en sak vill hon gärna förändra.

– Dressyrprogrammen har varit de samma i fem år så jag hoppas att de ändras snart. Guinness kan ju programmet, när vi rider in på tävlingsbanan vill han inte att jag ska lägga mig i. Svårigheterna har inte ökat, det är fler ryttare som kan göra det bra, tycker ”Lussan”.

Några tips vill dressyrstjärnan gärna skicka med till Ölands dressyrryttare.

– Se till att ta dit fler tränare, genomför clinics där man kan träna. Använd gärna videoteknik. Även om man bor på Öland kan man filma sig själv och be att någon tränare kommenterar det, tipsar ”Lussan”, som själv filmar och tränar sig själv på detta sätt.

BÄSTA HITTILLS

I helgens Grand Prix tippade hon landslagskollegerna Jan Brink och Tinne Wilhelmssom Silfvén i täten tillsammans med Heike Kemmer. Sig själv tippar hon på en plats runt fem till sju. Och mycket riktigt var det fenomenale Jan Brink som red hem segern i World Cup Dressage Grand Prix på Briar och med poängen 73 procent, Wilhelmsson Silfvén slutade tvåa. ”Lussan” själv red in på en fjärdeplats.

– Det var det bästa han gjort hittills, berömmer ”Lussan” sin Isidor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons