Annons
Nyheter

Den bästa sommaren

Nyheter • Publicerad 21 juli 2009

I min roll som ordförande i Destination Kalmar så får jag i princip dagligen sms eller mail från VDn Åke Andersson med rapporter om beläggning och besökssiffror på till exempel Kalmar slott eller gästhamnen. Mot den bakgrunden känner jag mig ganska säker på att redan nu kunna konstatera att den här sommaren kommer bli en av de absolut bästa turistsomrarna någonsin i Kalmar, kanske rentav den bästa. Det är i princip fullt på hotellen. Spelningarna på Larmtorget proppfyller hela torget. Svensson Svensson har sålt slut på biljetterna, trots extra föreställningar. 80 miljoners avtalet för Kalmar slott har verkligen slagit väl ut, satsningen på barn har blivit en succé.

Framför oss är det fullt av evenemang. Til helgen startar VM seglingarna och sedan är SM i Thriatlon och Kalmar Stadsfest. En av de nya sakerna som sker på årets stadsfest är dansbanden på Larmtorget. För ett par år sedan så drev jag igenom ett beslut i kommunstyrelsen som innebär att vi som kommun, den enda i landet, uppkallar nya gator efter nu levande personer. Hittills har till exempel Ingvar Kamprad, Nanne Bergstrand, Raine Navin och Gunilla Skyttla fått gator. Tanken med detta var enkel. På något sätt måste vi hitta sätt att hylla folk som gjort en insats för Kalmar, detta medan de lever. Rent generellt tycker jag att vi är dåliga på det i Sverige. När en människa däremot lämnar jordelivet, ja då är vi duktiga på att beskriva vilken bra person det var. Då är det ju så dags.. Utdelningen av dessa gatunamn sker på Stadsfestens torsdagskväll. Så även i år.

Annons

Även på Öland får jag rapporter om att det är mycket folk. Operan på Borgholms slott var väldigt uppskattad av besökarna, förhoppningsvis kan detta bli en tradition. Jag kan heller inte låta bli att nämna Victoriadagen som vid sidan av Skördefesten är Ölands viktigaste evenemang. Tänk att just Victoriadagen nu pågått i över 30 år. Kay Wiestål och PO Amner som drog igång detta är värda all respekt. Årets upplaga var en succé. Utbudet av artister var verkligen det bästa Sverige kan uppbringa i bredd. Om jag hade haft möjlighet att föreslå vem som skulle bli Årets Ölänning nästa år så skulle jag tveklöst föreslå Kay Wiestål. Det skulle vara ett fint TACK från Öland för all nationell och internationell uppmärksamhet Öland fått genom detta fantastiska arrangemang under 30 år.

Hela familjen passade också på att besöka Ölands djur- nöjespark under veckan som gick. Med sina 260 anställda under sommaren så torde det vara länets största privata arbetsplats för sommarjobbare. Det är en anläggning som under Barbro Häggs ledning verkligen blivit ett Mecka för barnfamiljer. Vattenlandet var inte bara roligt för barnen kan jag meddela. De riktigt branta och snabba vattenrutschbanorna roade också en och annan pappa, däribland undertecknad. Att Barbro Hägg fått medalj av kungen för sitt sätt att utveckla sitt företag är jag inte ett dugg förvånad över.

Nu öser regnet ner på Östra Öland. Tråkigt för barnen och soldyrkarna men det har också sina fördelar. I sånt här väder kommer grågässen lågt över stenmurarna. Då är det bara att ligga still tills de börjar cirkulera för landning, sedan blir pipan varm och första kaffet kan slås upp ur termosen.

Johan Persson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons