Annons

”Vräkte ner” - och mer på väg

Fortsatt snustorrt längst söderut, nära 13 millimeter på norra udden - lokalt gav helgens åskväder med uppemot 100 urladdningar relativt stora nederbördsmängder på kort tid och mer kan vara på väg.
– Som det ser ut just nu har vi en front som berör Öland på torsdag och det kan ge kraftigt regn och åska, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.
ÖLAND • Publicerad 30 juli 2018
Dags att fälla upp paraplyet? Helgens åskväder gav lokalt kraftig nederbörd på Öland och SMHI har mer på väg att berätta om.
Dags att fälla upp paraplyet? Helgens åskväder gav lokalt kraftig nederbörd på Öland och SMHI har mer på väg att berätta om.Foto: Michael Ståhl

Rapporten från Ölandsbladets väderman Conny Johansson, tillika nederbördsrapportör åt SMHI, bekräftar saken, den nederbörd som kom under helgen var högst lokal när det gäller tidpunkt, mängd och intensitet.

– Här på östra sidan kom det 4,7 millimeter på lördagsförmiddagen och det började med en rejäl åsksmäll, det vräkte ner, berättar Störlingebon och tillägger:

Annons

– Och i Långlöt kom det ingenting, vare sig under eller lördagen och söndagen.

Den bilden konfirmeras av SMHI.

– Ingenting på södra udden under helgen. På lördagen har jag en liten skvätt på norra udden, men under söndagsförmiddagen passerade det en kallfront som kom från sydväst och den gav en del kraftiga skurar och åska från Färjestaden och vidare norrut, säger meteorolog Marcus Sjöstedt i Norrköping och konstaterar att väderstationen vid Neptuni åkrar strax norr om hamnen i Byxelkrok noterade 12,8 millimeter nederbörd under söndagens snabba och elektrifierade frontpassage.

– Totalt i landet noterades cirka 22 000 urladdningar, på Öland var det mellan 50 och 100 urladdningar.

Ett blixtnedslag vid Lundegård ska enligt uppgifter till Ölandsbladet ”ha kastat folk till marken” och slagit ut mängder av elektronik. Även vattenverket i Köpingsvik i drabbades, vattentrycket sjönk.

”På grund av åskovädret har vi problem med vattenleveransen. Vi jobbar på att återställa vattenleveransen”, meddelade Borgholm Energi vid 12.30-tiden för att drygt en halvtimme senare ha åtgärdat felet.

I Köpingsviksområdet kom cirka fyra millimeter under söndagsförmiddagen, medan regnet formligen ska ha vräkt ner i och Äpplerum- och Räpplingeområdet.

– Vi fick 45 - 50 millimeter regn under söndagens åskväder, berättar en läsare.

I Störlinge, endast sju kilometer därifrån, föll betydligt mindre än så.

– Bara 1,6 millimeter, berättar Conny Johansson och summerar så smått juli månad.

Annons

– Noll från den första fram till den sjunde då det kom en skvätt på 0,8 millimeter på eftermiddagen. Sedan är det noll igen fram till i lördags, hittills har jag under juli 7,1 millimeter. Det är katastrof.

Den samlade nederbörden för maj, juni och juli i Störlinge ser därmed ut att landa på 21, 3 millimeter, att jämföra med fjolårets 155, 5 millimeter.

Enligt SMHI kan augusti starta något blötare. Prognosen för torsdagen är i skrivande stund (måndag förmiddag) åska och kraftiga regn med, för Borgholm, sammanlagt 9,8 millimeter nederbörd.

– Som det ser ut just nu har vi en front som berör Öland på torsdag och det kan ge kraftigt regn och åska. Sedan är det svårt att säga exakt var de största nederbördsmängderna hamnar, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Samtidigt tycks torsdagens front innebära slutet på den extrema värmen. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos faller temperaturen från och med fredag till mer normala 25 grader för att i nästa vecka vare nere på 20-strecket.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons