Annons

Vill demonstrera – Polisen: ”Bara åtta personer får delta i Bensinupproret”

Bensinupproret i Kalmar får inte bestå av fler än åtta personer, det slår polismyndigheten fast.
Kalmar • Publicerad 30 april 2021
Det planeras för demonstration i Kalmar den 1 maj – så ska folksamlingar förhindras.
Det planeras för demonstration i Kalmar den 1 maj – så ska folksamlingar förhindras.Foto: Arkiv

Föreningen Uppror, som står bakom folkrörelsen ”Bensinupproret”, har planerat att anordna demonstrationer den 1 maj i Kalmar, Stockholm, Göteborg, Växjö, Falun och Luleå. Nu slår länsstyrelsen fast att evenemangen inte får bestå av fler än åtta personer. Om detta inte hålls kommer de sex länsstyrelserna beslutat om ett vite på 20 000 kronor per evenemang.

Polisen har gjort bedömningen av evenemangen klassas som allmän sammankomst och därmed gäller den tillfälliga covid-19-lagen. Enligt 3 kap. 1 § förordningen (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 ska den som anordnar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som omfattas av ordningslagen, begränsa antalet deltagare till högst åtta.

Annons

– Utifrån det som framkommit i ärendet bedömer länsstyrelserna att evenemangen omfattas av lagstiftningen som syftar till att förhindra smittspridning av sjukdomen covid-19, säger Anna Mäki, chef för rättsenheten på Länsstyrelsen Kalmar län.

I den öppna Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” uppmanas gruppens medlemmar att delta och följa de sex demonstrationerna lördagen den 1 maj.

̶ Eftersom många människor förväntas anslutas till evenemanget är det förenat med särskilt stor risk för smittspridning, menar Anna Mäki.

Länsstyrelserna bedömer också att föreningen Uppror inte frivilligt kommer att se till att evenemanget inte överstiger åtta deltagare. Därför är föreläggandet förenat med ett vite om 20 000 kronor, som får bedömas vara både tillräckligt kännbart och proportionerligt i förhållande till överträdelsens art.

Smittskyddsläget i Kalmar län är allvarligt och den 26 april införde Region Kalmar skärpta regionala rekommendationer. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att förutom att samla åskådare medför evenemanget också en risk för samåkning, vilket är ett högriskmoment ur smittskyddssynpunkt.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons