Annons

Veteranen Crafoord på Kackelstugan: ”Något nytt varje år”

Det är 16 år sedan som Wille Crafoord spelade på Kackelstugan för första gången. Det ledde till en utveckling av verksamheten på gården, från tre spelningar det första året till 52 spelningar på 52 kvällar i år.
Kackelstugan/Västra Sörby • Publicerad 11 juli 2019
Tillsammans bjöd världsklarinettisten Magnus Lindgren och Wille Crafoord på en kväll där Crafoords låtar lyftes till nya höjder när Lindgren spelade på sina instrument som bara han kan. Publiken njöt, sjöng med och ackompanjerade med handklappningar.
Tillsammans bjöd världsklarinettisten Magnus Lindgren och Wille Crafoord på en kväll där Crafoords låtar lyftes till nya höjder när Lindgren spelade på sina instrument som bara han kan. Publiken njöt, sjöng med och ackompanjerade med handklappningar.Foto: Staffan Arvegård/N

– Det är knappt jag får vara med längre, men så länge jag har något nytt att presentera varje år så hoppas jag få fortsätta.

Så inledde Wille Crafoord kvällens spelning på Kackelstugan. Musiksugna åhörare hade droppat in under kvällen för att slå sig ner, äta och dricka gott. Och framåt halv åtta strömmade alla in i spelladan, förväntansfulla och glada.

Annons

Och sannerligen – det ”nya” som Wille presenterade den här kvällen var ett unikt möte med världsklarinettisten Magnus Lindgren. En musiker som förgyllde Crafoords musik på allra bästa sätt och även bjöd på egna låtar och arrangemang.

Wille Crafoord var den artist som var först ut på Kackelstugan för 16 år sedan. Av en ren slump kom han dit och har sedan återkommit varje år. ”Så länge jag har med mig något nytt hoppas jag få komma tillbaka.”
Wille Crafoord var den artist som var först ut på Kackelstugan för 16 år sedan. Av en ren slump kom han dit och har sedan återkommit varje år. ”Så länge jag har med mig något nytt hoppas jag få komma tillbaka.”Foto: Staffan Arvegård/N

– Jag ser den här kvällen som en hyllning till ölänningen Nils Henriks, säger Wille Crafoord och berättar om ett oväntat musikaliskt möte på Kackelstugan 2012 med den då 89-årige klarinettisten.

– Musik bygger broar – mellan generationer likaväl som mellan världar och kända och okända.

Nils Henriks avled för några veckor sedan och med Magnus Lindgrens musik av verklig hög klass på klarinett, saxofon och flöjt fick Henriks en storståtlig hyllning.

Crafoord bjöd på många av sina kända låtar, som Tre gringos, Typiskt dej, Mindre smakar mer och Veckans freak. Och många fler. Publiken var med på noterna och sjöng med i låtarnas omkväden och ackompanjerade med handklappningar. Låtar som Egentligen och Se´n är en lek med ord som roar. Och även om låtarna har varit med ett tag så lyfte de när de framfördes den här kvällen, då Magnus Lindgren deltog med fascinerande improvisationer på klarinett och saxofon.

Magnus Lindgren på musik av alla slag, på saxofon, klarinett, flöjt, tamburin, piano och med hjälp av tekniska hjälpmedel ackompanjerade han sig själv i bakgrunden.
Magnus Lindgren på musik av alla slag, på saxofon, klarinett, flöjt, tamburin, piano och med hjälp av tekniska hjälpmedel ackompanjerade han sig själv i bakgrunden.Foto: Staffan Arvegård/N

– Jag vill tillägna Magnus nästa låt, säger Wille och introducerar låten med omkvädet ”en del gör vad de kan, andra kan vad de gör” där han förstärkte sitt framförande med kroppsliga, talande övningar.

Det blev en kväll på Kackelstugan präglad av igenkänning med Wille Crafoord och med en helt ny upplevelse av att få höra världsklarinettisten Magnus Lindgren. Något som smakar mera.

Spelningen i ladan avslutades efter dryga två timmar med löfte om att ”detta är ju Kackelstugan, så om någon dröjer sig kvar i trädgården med en öl eller två så är det möjligt att det dyker upp en gitarr om en stund, och kanske en klarinett också.”

Med enhandsfattning på flöjten och tamburinen i den andra handen spelade Magnus Lindgren till Wille Crafoord som sjöng egna låtar till gitarr.
Med enhandsfattning på flöjten och tamburinen i den andra handen spelade Magnus Lindgren till Wille Crafoord som sjöng egna låtar till gitarr.Foto: Staffan Arvegård/N

Musik

Vad: Wille Crafoord med världsklarinettisten Magnus Lindgren som gäst.

En kväll där Crafoord låtar av nytt och äldre slag lyfte till högre höjder genom Magnus Lindgrens saxofon-, klarinett- och flöjtspel. I den miljö som Kackelstugan utgör trivdes både publik och artister och skapade tillsammans ytterligare en kväll att minnas från sommaren 2019.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons