Annons

Vernissage med konstnärer på Lindero

Varje torsdag träffas målarsugna män och kvinnor som bor på äldreboendet Lindero i Mörbylånga. Resultatet visas på en utställning där vernissagen hölls på torsdagseftermiddagen.
Mörbylånga • Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 24 januari 2020
Birgitta Andersson är en av alla konstnärer på Lindero som träffas på torsdagseftermiddagarna under ledning av Margareta Johnsson. Birgitta har åtta tavlor med på utställningen.
Birgitta Andersson är en av alla konstnärer på Lindero som träffas på torsdagseftermiddagarna under ledning av Margareta Johnsson. Birgitta har åtta tavlor med på utställningen.Foto: Maria Wiell

För ett par år sedan började en grupp pensionärer på Lindero att en gång i veckan träffas framför sina staffli. Margareta Johnsson, som själv är konstnär, leder arbetet.

– Ibland har vi haft teman, men det fungerar bättre när var och en målar utifrån sitt eget tyckande och sina egna känslor och minnen, säger hon.

Annons

En av de flitiga konstnärerna är Birgitta Andersson från Kvinnsgröta. Innan hon kom till Lindero gick hon på Seniorakademin på Ölands folkhögskola.

– Det var roligt och jag lärde mig mycket. Kristina Hjelte var en väldigt bra kursledare. Här på Lindero började vi för att ha något roligt att göra.

Birgitta är en av de flitigaste konstnärerna, med åtta målningar som är med på vårsalongen i dagrummet på Lindero.

– Jag har en målning som är ett rör, en annan är det motiv som jag såg när jag åkte hemifrån till Ölands folkhögskola. Soluppgången, sjömarkerna och vägen. Och om du tittar noga ser du Segerstad fyr långt där borta, ler Birgitta.

Motiven bland de utställda målningarna varierar stort. Några är färgglada, andra mer tillbakadragna i färgerna, en och annan är tecknade. Ett flertal är abstrakta men några är väldigt detaljerade.

– Det är nästan märkligt att vara med när de som har kommit till en torsdagsträff sitter djupt försjunkna med sina konstverk, säger Margaretha som startade aktivitet för ett par år sedan tillsammans med Eva Matthis.

På torsdagseftermiddagen anordnades för första gången en utställning på Lindero med vernissage där alla nödvändiga ingredienser fanns med. Konstnärerna med sina tavlor, bubbel, godis, chips och ostbågar.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons