Annons

Körde förbi med en stor tom buss: ”Vem är KLT till för?!”

Jag arbetar som svenskalärare för nyanlända vuxna i Mörbylånga. Idag hade jag en elev som fick samtal från förskolan på södra Öland. De hade ett sjukt barn som behövde komma hem. Hon är ensamförsörjare med flera hemmavarande barn och har varken bil eller körkort.
Insändare • Publicerad 30 november 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Med tanke på att KLT gjort det nästintill omöjligt att ens boka ”närtrafik” så är väl nästa steg att lägga ner de flesta turerna med hänvisning till att så få åker”.
”Med tanke på att KLT gjort det nästintill omöjligt att ens boka ”närtrafik” så är väl nästa steg att lägga ner de flesta turerna med hänvisning till att så få åker”.

Tidigare gick det en ordinarie busstur på förmiddagen, men nu är även den ”närtrafik”.

Sedan oktober månad kan man inte beställa ”närtrafik” två timmar innan, utan nu ska det ske senast kl.18.00 vardagen innan.

Annons

Med tanke på att detta var akut så ringde jag ”närtrafiken” för att fråga om det var möjligt att hon kunde åka med om det fanns plats. Det visade sig att jag hade könummer 58. Jag ringde då växeln och blev kopplad till KLT:s kundtjänst. Jag förklarade situationen men regler var regler. Min fråga var bara om hon visste om 11-turen skulle köras det vill säga om någon annan beställt. Den frågan besvarades inte. Jag förklarade att om bussen gick och det fanns plats för en betalande resenär så kunde man väl göra ett undantag. Svaret blev Nej.

Jag bad om att få tala med någon ansvarig person, men någon sådan fanns inte!! Efter ett bra tag fick jag veta att hon hade en chef som kunde upplysa mig om reglerna. Dock kunde jag inte bli kopplad till den här mannen.

I god tid innan kl.11 ställde jag mig vid busshållplatsen med min elev. Bussen kom. Men föraren stannade inte när jag vinkade förtvivlat. Han gjorde bara en avvärjande rörelse och körde vidare…med sin stora tomma buss!!!

Jag själv precis som många andra är helt beroende av bil för att kunna ta mig till och från jobbet. Skulle bilen gå sönder eller det blir snökaos och omöjligt att ta sig fram till en plogad väg, då blir det problem. Precis som många andra har jag en busshållplats där jag bor, men tyvärr ingen busslinje. Om jag ska hinna ta mig flera kilometer till en buss, så har den redan gått. Möjligheten att ringa ”närtrafik” är då inget alternativ. Detta är en väldigt sårbar situation för vårt samhälle.

Med tanke på att KLT gjort det nästintill omöjligt att ens boka ”närtrafik” så är väl nästa steg att lägga ner de flesta turerna med hänvisning till att så få åker.

Det positiva trots allt var att en chef på KLT kontaktade mig senare på dagen. Vi hade ett bra samtal, men vi har inte mandat att kunna bestämma någonting. De som har den möjligheten är våra folkvalda politiker!

Just nu pågår Kraftsamling Sydöland, politiker som talar om att landsbygden ska leva….om vår ansvar för miljön……

Kära kommunpolitiker på andra sidan bron sitter era partikollegor i olika nämnder och styrelser som beslutar om saker som hänger ihop med vår kollektivtrafik. Lyssnar dem inte ens på er?! Vi är många som skulle vilja få besked!!

Yvonne Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons