Annons

Värsta läget någonsin – Nu vill de aktivera krislägesavtal

Region Kalmar län begärde på torsdagseftermiddagen att krislägesavtal aktiveras när det gäller intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar.
Öland • Publicerad 23 april 2021
Foto: Region kalmar län

Det ökade trycket på sjukvården i länet de senaste veckorna och en befarad fortsatt ökning är bakgrund till den begäran som skickats in till Sveriges Kommuner och Regioner. Det meddelar Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

I nuläget gäller begäran för arbete inom anestesi- och intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar, medarbetare från övriga delar av Region Kalmar läns verksamheter kommer att behöva anvisas dit.

Annons

Användningen av krislägesavtalet kan komma att revideras längre fram och då i samråd med SKR. Det kan då till exempel handla om kompetensbrist inom verksamheter där medarbetare har behövts anvisas till intensivvården.

På torsdagen vårdades tio covidpatienter på intensivvårdsavdelningen i Kalmar, varav åtta i respirator. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka i länet och trycket på sjukvården befaras öka med fler svårt sjuka personer.

Under normala förhållanden har Länssjukhuset i Kalmar sex-sju intensivvårdsplatser beroende på vårdtyngd. Nu planeras för att utöka antalet till tolv platser enbart för covid-vården.

Den begäran som skickats till SKR berör anestesi- och intensivvårdskliniken vid länssjukhuset. De yrkesgrupper som berörs är sjuksköterskor och undersköterskor.

– Vi har tömt ut alla de möjligheter som kollektivavtalet ger oss. Men det räcker inte längre så därför begär vi att krislägesavtalet aktiveras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Fakta

Detta innebär krislägesavtal

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Med krisläge avses en situation med extrem belastning på sjukvården på ett sätt som utgör en allvarlig samhällsstörning.

Ett aktiverat krislägesavtal innebär att det ordinarie arbetstidsmåttet utökas till 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt fyra veckor, att reglerna för dygns- och veckovila anpassas och att en särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

För de medarbetare som omfattas av ett krislägesavtal betalas en krisersättning ut motsvarande 120 procent av lönen per timme utöver ordinarie månads- eller timlön. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Vid uttag av nödfallsövertid förhöjs ersättningen till 150 procent av lönen per timme.

Källa: Region Kalmar

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons