Annons

Varnar: Spår efter plundrare vid slottet – ”Ring polisen”

Området kring Borgholms slott är med sina välbevarade fornlämningar en oerhört viktig plats för att förstå vår medeltida historia. Tyvärr finns många vittnesmål om att plundrare varit på platsen.
Borgholm • Publicerad 31 mars 2021
Arkeologerna Magnus Stibéus och Bo Knarrström vill uppmana allmänheten att vara vaksamma på plundrare som är ute efter vårt gemensamma kulturarv.
Arkeologerna Magnus Stibéus och Bo Knarrström vill uppmana allmänheten att vara vaksamma på plundrare som är ute efter vårt gemensamma kulturarv.Foto: Alexander Jensen

Arkeologernas projekt, där området runt slottet ska kartläggas, har utmynnat i många häpnadsväckande fynd som är väldigt välbevarade, tack vare den kalkrika jorden. Platsen är väldigt viktig för att exempelvis förstå medeltida belägringsteknik, även ur ett internationellt perspektiv.

Intresset för projektet är stort hos allmänheten men även hos plundrare.

Annons

– Många sådana här platser drabbas av plundrare som letar fynd med metalldetektorer för egen räkning. Vi har många vittnesmål om detta härifrån och vi har även sett plundringsgropar när vi har undersökt området, säger Magnus Stibéus, projektledare för Arkeologerna vid Statens historiska museum.

De uppmanar folk att vara vaksamma.

– Man ska alltid ringa polisen om man ser något misstänksamt för vem som helst får inte gå med metalldetektor, det krävs tillstånd av länsstyrelsen.

Men tyvärr har plundrarna oftast hunnit långt bort när polisen väl anländer.

– Det bästa skyddet för fornlämningar är lokalbefolkningen som känner stolthet över sina lämningar och inte vill att de ska plundras. Alla ska kunna ta del av vårt gemensamma kulturarv, det är inte bara för några stycken, säger Bo Knarrström, slagfältsarkeolog.

Därför vill arkeologerna framöver jobba mer för att göra folk medvetna om hur viktig platsen är för att förstå vår historia.

– Idag kretsar mycket kring slottet men vi vill lyfta upp området utanför och få folk att känna stolthet för platsen, säger Magnus Stibéus.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons