Annons

Värme

När kylan och snön tränger sig på utomhus är det gott att få känna värme, oavsett varifrån den kommer.
Publicerad 3 december 2023
När det är kallt och snö utomhus är det gott att värma sig med en brasa.
När det är kallt och snö utomhus är det gott att värma sig med en brasa.Foto: Privat

För några dagar sedan fick vi meteorologisk vinter, enligt SMHI. Definitionen är ”fem dygn i rad med medeltemperatur 0,0°C eller lägre”. Den första vinterdagen räknas som den första dagen av de fem.

När kylan och snön tränger sig på blir längtan till våren och sommaren allt tydligare. Som någon sa häromdagen ”nu längtar jag till april”. Energin går neråt nollstrecket och det lättaste är att krypa ihop i soffan, framför brasan om man har en sådan och något gott och värmande att dricka.

Annons

Än mer värme får vi ta emot om vi delar de stunderna med andra som delar med sig av sin närhet. För visst mår vi bättre om vi är delar i ett sammanhang med vänner och närstående.

”Det som kommer från hjärtat går till hjärtat.”

Det är något viktigt att tänka på, för oss alla. Kan du dela med dig av din värme till någon som kanske fryser extra mycket, är ensam och sorgsen? Då får du också värme tillbaka.

Det behöver inte vara så stort. En kopp kaffe med en lussebulle och lite prat om ditt och datt. Eller kanske genom att lösa ett korsord tillsammans över köksbordet medan adventsljusen lyser upp.

Efter en stund av delande och värme blir det lättare att möta kylan och snön som viner runt oss – ovisst hur länge. Värme inombords hjälper oss att möta det där som är så kallt och mörkt.

Med värme och omtanke

Ibland så kan det kännas

som man hamnat i ett hål.

Allting verkar mörkt

och mer smärtsamt än man tål.

Men känner sig så nere,

så vilsen och så svag.

Som om man tappat tron

på en bättre morgondag.

Mer värme, ljus och styrka

är sånt man då behöver.

Och är det så för dig

har jag säkert lite över.

Siv Andersson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons