Annons

”Våren är en fantastisk årstid här i Södra Ölands odlingslandskap”

– Passa på och upplev, smaka på och njut av en unik plats på jorden, säger världsarvssamordnare Emma Rydnér.
Södra Öland • Publicerad 6 maj 2024
Emma Rydnér, världsarvssamordnare.
Emma Rydnér, världsarvssamordnare.Foto: Pressbild

Ett världsarv är en plats som är unik och värdefull för hela världen. Världsarven fungerar som en stor bok om världens historia, där varje världsarv är ett kapitel. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur bönder i generationer skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker. Det är FN-organisationen Unesco som ansvarar för världsarvslistan.

Bofinkens sång blandas med lövsångare, halsbandsflugsnappare och svarthättor vid ett besök i Ottenby.
Bofinkens sång blandas med lövsångare, halsbandsflugsnappare och svarthättor vid ett besök i Ottenby.Foto: Pressbild

Under Öland Spirar 9-12 maj finns det extra mycket att se och uppleva i världsarvet.

Annons

– Följ med på världsarvsvandringar bland alvarets orkidéer, ta del av mathantverket på the Kalm Taste of Öland, upplev den välbevarade malmstugan Lundastugan vid randen till Stora alvaret, kika in på Capellagårdens handelsträdgård, ta en bit mat i Mörbylånga och besök köpingens vackra hembygdsgård. Våren är en fantastisk årstid här i Södra Ölands odlingslandskap, säger Emma Rydnér.

”Passa på och upplev, smaka på och njut av en unik plats på jorden”
Emma Rydnér, världssamordnare

Naturum Ottenby erbjuder spännande aktiviteter som visar upp en speciell plats i världsarvet – Ölands södra udde. Följ med på en promenad och lär dig mer om platsen, fåglarna och sälarna. Eller gå med på en guidning om lundens läten. Alla lundens arter sjunger samtidigt. Bofinkens sång blandas med lövsångare, halsbandsflugsnappare och svarthättor.

Eketorps borg bjuder in till ett inspirerande program med allt från en forntida offerceremoni för goda skördar i Södra Ölands odlingslandskap till guidningar om odlingslandskapets kulturväxter.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons