Annons

Vården fortsatt hårt pressad: ”Ett faktum som talar sitt tydliga språk”

Sjukvården i Kalmar län är hårt pressad och kommer så vara en tid framöver.
– Men det är klart färre som intensivvårdas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
Öland • Publicerad 9 februari 2022
Vården i Kalmar län är hårt pressad.Foto: Helen Edvall

På onsdagsförmiddagen vårdades 54 personer med konstaterad covid-19 på länets sjukhus. Två dessa vårdas i respirator .

– Nivåerna på antalet som vårdas på sjukhus är helt jämförbara med de tidigare högsta vågorna, men det är klart färre som intensivvårdas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons

Han menar att läget är ansträngt inom vården.

– Situationen är väldigt tuff för vården, med en väldigt hård belastning. Många anställda är också hemma vilket påverkar.

Men han menar att det hade varit betydligt värre utan vaccinet.

– Ungefär hälften av de inneliggande är inte alls vaccinerade. Det är ett faktum som talar sitt tydliga språk att vaccinet har stor effekt. De vaccinerade i samhället är ju mångdubbelt fler än de ovaccinerade.

En annan tydlig trend är att det är betydligt vanligare att de som är inlagda på sjukhus har någon annan bakomliggande sjukdom.

– Andelen som är sjuka i något annat är betydligt större nu än tidigare. Det är ungefär en tredjedel som har covid utöver en annan sjukdomsbild.

På sjukhuset ligger restriktionerna kvar och där har egentligen ingenting förändrats.

– Det är två olika saker vad som sker i samhället och inom vården. Förhoppningsvis är vi nära toppen nu, men vården kommer påverkas under en försvarlig tid. Vi har några tuffa veckor framför oss, men sen borde det gå åt rätt håll.

Tror du att de borttagna restriktionerna kan innebära ett ännu större tryck på vården?

– Nej jag ser ingen större risk i att ta bort restriktionerna eftersom smittan är så spridd. Men det är helt rätt att vi inom vården fortfarande ska vidta riskreducerande åtgärder.

”Det är ett faktum som talar sitt tydliga språk att vaccinet har stor effekt. De vaccinerade är ju mångdubbelt fler än de ovaccinerade.”
Johan Rosenqvist
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons