Annons

Vardagens under

När vinterfåglarna behöver vår hjälp för att klara kylan och snön då lägger vi ut mat i trädgårdar och skogsdungar. För att hjälpa till och för att få syn på vardagens under.
Publicerad 17 december 2022
Ett flygande underverk som visade sig en kall och snöig dag i Beijershamn.
Ett flygande underverk som visade sig en kall och snöig dag i Beijershamn.Foto: millnertfoto

Det är ett nöje att se vinterfåglarna komma nära inpå. Små och stora. Färgglada och lite mindre iögonfallande. De äter nötter, solrosfrön, hampafrön, äpple och annat som ger dem näring. Inför julen är det dessutom vackert att sätta upp en havrenek och se de flygande underverken flockas där.

I Beijershamn har Ölands Naturskyddsförening en matautomat som ständigt fylls på med solrosfrön. Det talar fåglarna om för varandra och det går ofta att se både fem och tio arter för den som tar sig tid att stanna till.

Den kaxiga blåmesen.
Den kaxiga blåmesen.Foto: Rose-Marie Hasselquist
Annons

Sista helgen i januari arrangeras Fåglar in på Knuten över hela landet. Då uppmanas vi att räkna arterna som vi ser i trädgården eller strax intill, och sedan rapportera det till Birdlife Sverige. Detta för att följa hur utvecklingen av fågelarterna är över åren.

”Det finns två sätt att leva, antingen som om ingenting är ett under eller också är allting ett under.”
Albert Einstein.

Oavsett om vi deltar i de olika arrangemang eller ej är vinterfåglarna och deras nära tillvaro en källa till glädje och beundran. Tänk att få se en stor hackspett, en flock med sidensvansar eller en grupp blåmesar och talgoxar som kivas om maten vid fågelautomaten.

Rödhaken lyser upp i det vinterkalla.
Rödhaken lyser upp i det vinterkalla.Foto: Rose-Marie Hasselquist

Jag önskar att de bevingade underverken kan lära mig att ta vara på ögonblicken som är värda att glädjas åt och beundra, även om det bara är för några minuter. Så lång tid som det tar för en flock talgoxar att stanna kvar vid fågelautomaten innan de flyger vidare till någon skyddad plats. För att undvika att deras predatorer kommer för att ta sig en munsbit.

Jag önskar att jag skulle kunna se det fina även i de mörkare stunderna. Någonstans finns det även om vi får söka. Någonstans i den mörka och kalla vintern finns de färgglada bevingade underverken som kan lära oss något om hur vi kan tänka och leva.

Från mitt fönster

Från mitt fönster

fågelmataren vajar sakta

ett tunt lager snö

naturen utan liv

kall och orörlig – utan puls

då – en röd droppe

faller ner på snön

tar för sig

av det nedfallna

och plötsligt

naturen full av liv

ett liv som pulserar

utanför mitt fönster

tack för besöket du vackra domherre!

Sveriges lantbruksuniversitet / IRO

Entitorna värmer varandra.
Entitorna värmer varandra.Foto: Rose-Marie Hasselquist
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons