Annons

Väljer Öland när nya satsningen lanseras – ”För mycket brus i Stockholm”

Alexander Stutterheim har blivit rebellisk på äldre dagar och vill nu utmana modebranschen när han snart lanserar sitt nya klädmärke från Öland.
– Alla människor är långt ifrån unga och coola, säger han.
Borgholm • Publicerad 26 februari 2022
Lagerlokalen Fåken i Borgholm blir basen för Alexander Stutterheims nya satsning där han vill utmana modebranschens invanda beteende.Foto: Alexander Jensen

För tolv år sedan gjorde Alexander Stutterheim den vågade satsningen att sluta som copywriter och satsa allt på sitt nystartade klädmärke Stutterheim, med fokus på regnrockar. Det blev en succé med internationellt genomslag.

I höstas tog han beslutet att lämna bolaget för att lägga all kraft och energi på ett nytt klädmärke.

Annons

– Det här är ett nytt kapitel i mitt liv på flera sätt. Jag har varit ensamstående pappa under stora delar av mitt barns uppväxt men som nu är vuxet. Det är en märklig känsla i sig men det innebär också att jag har väldigt mycket tid som jag kan ge till det här projektet och mitt skapande, säger Alexander Stutterheim.

Varför valde du att lämna Stutterheim?

– Jag fick möjligheten att göra min drömgarderob och kunde inte tacka nej till att lansera ett klädmärke för alla åldrar och kön. Det känns fantastiskt att få designa kläder som jag själv skulle vilja ha. Det här är absolut det roligaste som jag har gjort.

Det nya märket kommer att heta Swedish Poetry.

– Jag gillar att komponera både texter, bilder, föremål, hem och plagg och brukar ställa mig frågan: är det poesi i vad jag gör nu? Märket kommer därför att bli Swedish Poetry.

I sina tidigare projekt har han bara fokuserat på ett plagg men nu blir det en hel garderob med tre olika tröjor, overshirts, chinos och ytterplagg som exempelvis en ekologisk regnrock tillverkad av återvunnen plast.

– Det ska vara sköna och lösa kläder och inget som sitter tajt som ett ålaskinn. Jag är så trött på saker som sitter tajt.

– Det här blir som en summering av de tolv åren som jag har jobbat som designer och varumärkesbyggande. Det har hänt mycket under de här åren där ekologiskt och e-handel blir naturliga delar i det här nya klädmärket.

Alexander Stutterheim vill att hans nya klädmärke blir inkluderande där kön, ålder och utseende inte spelar någon roll.Foto: Alexander Jensen

För honom är det viktigt att klädmärken ska stå för något och hans nya projekt beskrivs som humanistiskt. Han vill utmana både sig själv och hela modebranschen.

– Jag gillar att ifrågasätta när beteenden blir traditionella och invanda. Varför konsumerar vi som vi gör? Varför använder i princip alla klädmärken unga och smala modeller?

Annons

– Det känns väldigt exkluderande och elitistiskt. Alla människor är långt ifrån unga och coola. Vi är alla olika och jag vill att mitt nya klädmärke ska vara välkomnande och inkluderande där kön, ålder och utseende inte spelar någon roll.

Förra året fyllde Alexander Stutterheim 50 år och det har fått honom att reflektera mycket över sitt liv, där hög prioritet har varit att försöka vara andra till lags och vad andra personer har för åsikter om honom.

– Jag kan inte längre stå med mössan i hand och försöka tillfredsställa alla andra. Jag har blivit lite rebellisk på ålderns höst och lyder inte längre någon annan än polisen. Jag måste göra det jag vill och tror på.

– Det här innebär inte att jag kommer bli en otrevlig eller en snobbig typ, jag vill bara börja leva mitt sanna jag.

”Jag klarar inte av att skapa i Stockholm, det är för mycket brus som stör”, säger Alexander Stutterheim när han förklarar valet av Borgholm som bas för nya satsningen.Foto: Alexander Jensen

Öland blir en viktig del i hans nya satsning. Navet för hans skapande och det nya klädmärket blir den 600 kvadratmeter stora svartmålade maskinhallen, beläget i Borgholms industriområde, som han har givit namnet Fåken.

I första hand kommer den att fungera som en ateljé och showroom men där ska även lagret finnas och logistiken skötas.

– Jag klarar inte av skapa i Stockholm, det är för mycket brus som stör. Här på Öland flödar min kreativitet, en ohejdad storm av idéer. I Fåken kan jag göra vad jag vill, det kan bli både konstutställningar och konserter i framtiden.

Fåken kommer även att rymma en fotostudio där Alexander Stutterheim kommer att erbjuda fotosessions.

– Jag älskar att fotografera och det kommer inte att bli de vackraste bilderna kanske, för jag experimenterar en del med teknik och material, så dom blir lite udda.

Planen är också att Alexander Stutterheim gör bokdebut till jul.

Annons

– Jag skriver en blogg som ska bli en bok där jag i dagboksform berättar om mitt liv med allt i från hur det är att drabbas av cancer och att vara ensamstående pappa till resan med Stutterheim och mitt nya klädmärke.

I april lanseras den nya kollektionen och då öppnar webbshopen där huvuddelen av försäljningen kommer att ske. Men plaggen kommer att finnas i några utvalda butiker runt om i Sverige och det blir även en viss fabriksförsäljning i Fåken.

I april kommer han också att bjuda in till öppet hus. Då blir det musik, smörgåstårta och cider samt visning av de nya plaggen i Fåken.

– Ölänningarna är välkomna att prova kläder och vi kommer fråga om vi får fotografera dom bärandes kläderna. Exakt datum kommer lite senare.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons