Annons

Vaccinturism till Öland (?): Redan tusental doser till olika besökare

Omkring 2 500 personer som inte är folkbokförda i länet har fått vaccin. I takt med att turismen ökar till Öland lär problemet bli extra stort här. Region Gotland har redan ”larmat”.
– Jag kan förstå att människor blir frustrerade eftersom alla vill ha sitt vaccin så fort som möjligt, Christer Jonsson (C), regionråd i Region Kalmar län till SVT Smålandsnytt.
Borgholms kommun/Mörbylånga kommun • Publicerad 1 april 2021
Vaccin till fastlänningar på Öland när turismen tar vid.
Vaccin till fastlänningar på Öland när turismen tar vid.Foto: South_agency

Enligt torsdagens statistik från Region Kalmar har 41 559 personer i Kalmar län har fått minst en dos vaccin mot covid-19. Av de som vaccinerats är 39 014 folkbokförda i länet. Det innebär att 2 544 som fått vaccin-dos inte är det.

Enligt förra veckan siffror i Borgholms kommun hade 1 683 personer fått den första vaccindosen. I Mörbylånga kommun 1 853 personer. Några exakta siffror finns inte kommunvis men om Öland följer länets kurvor är det minst ett hundratal som fått vaccin här som inte är folkbokförda på Öland.

Annons

– Blir inte omflyttningarna större än såhär, inom ramen för att det är ett nationellt uppdrag, så får vi leva med det, säger Christer Jonsson (C), regionråd i Region Kalmar län till Smålandsnytt.

Av personerna som fått vaccin handlar det om mer permanenta besök och tillfälliga, hälften är sjukvårdspersonal, hälften är personer över 65 år befinner sig i Region Kalmar län men inte är folkbokförda här. Något fel har inte gjorts – de har rätt till vaccin enligt patientlagen, att söka öppenvård fritt i hela landet.

– Jag kan förstå att människor blir frustrerade eftersom alla vill ha sitt vaccin så fort som möjligt, säger Christer Jonsson.

Men farhågan är vaccinturism framöver. Den förhållandevis lilla andelen som det gäller just nu kan öka med tiden, när vi närmar oss säsong för att besöka Öland. Den risken har gotlänningarna redan höjt varningen finger för. Gotland är främst i landet just nu på att vaccinera och folk tycks söka sig dit för att få vaccin tidigare, enligt P4 Gotland.

Öland och länet i stort tilldelas inte fler doser oavsett om sommarturismen innebär att många kommer hit och får vaccin.

– Skulle vi se en sådan utveckling skulle det bli ett större bekymmer och då får vi hantera det på något annat sätt, säger Christer Jonsson.

”Skulle vi se en sådan utveckling skulle det bli ett större bekymmer och då får vi hantera det på något annat sätt”
Christer Jonsson

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons