Annons

Utanför

Många av oss kan någon gång känna oss utanför. Att inte ha något sammanhang att höra till. Familjen är borta eller någon annanstans och känslan av ensamhet tränger sig på.
Publicerad 12 november 2023
En mur på Alvaret, ögonblick v 47
En mur på Alvaret, ögonblick v 47Foto: Staffan Arvegård /N

Det finns så många murar i världen. Alltför många. Nära oss, kanske alldeles inpå. Långt borta, murar som vi hör talas om men sällan påverkas av. Men som påverkar så många människor på andra håll.

Som när nationer tar sig rätten att bygga murar för att stänga ute människor från deras egna landområden. Eller från möjligheten att flytta, kanske till och med fly för sina liv.

Annons

Bildliga och bokstavliga murar gör att någon, kanske du och jag, ställs utanför. Kanske till och med knuffas undan, ställas utanför. Utan möjligheten att känna sig hemma, känna äkta gemenskap och uppleva ett sammanhang.

Utanför blir också den som inte har möjlighet, eller ens vill, följa med i den allt snabbare tekniska utvecklingen i vårt land. När något så vardagligt som att parkera bilen, läsa tidningen eller kontakta sjukvården kräver nya, smarta telefoner.

Jag tror inte att så många frivilligt väljer att hamna utanför. Men kommer vi utanför i olika sammanhang kan vi behöva hjälp med att komma tillbaka. Att komma över muren och in i den gemenskap som ändå finns, det sammanhang där jag kan känna att jag är en av flera.

Vi får se oss omkring. Och ser vi någon som har hamnat utanför får vi hjälpa henne eller honom att hitta sin plats där hen känner tillhörighet. Där hen får vara en av flera och hitta sitt sätt att leva.

”Ett leende är gratis men dess värde är oändligt!”
Herr Gud & Co

Murar

Murarna finns överallt.

Inuti oss, bredvid oss, mellan oss.

Vi bygger murarna som skydd för att gömma oss bakom.

Vi bygger murar som lämnar människor utanför.

Vi bygger dem för att slippa bli sårade.

Jag har murar.

Murar jag byggt för att inget ska kunna skada mig.

Bakom murarna göms mitt riktiga jag.

Bakom murarna finns alla känslor, all min smärta.

Mina murar är inte byggda av sten.

Mina murar är osynliga barriärer.

Barriärer till för att stoppa allt ont från att såra mig.

Men barriärerna fungerar inte som de ska.

De stänger inte ute smärtan,

utan kapslar in den innan för murarna, och släpper inte ut den.

.../...

Sachie

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons