Annons

Upplev, smaka och njut av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Den 13-15 maj går flera arrangörer samman och genomför en helg med extra många världsarvsaktiviteter.
Södra Öland • Publicerad 8 maj 2022 • Uppdaterad 10 maj 2022
Emma Rydnér, världsarvssamordnare för Södra Ölands världsarv,  tipsar om vandringsleden vid Möckelmossen.
Emma Rydnér, världsarvssamordnare för Södra Ölands världsarv, tipsar om vandringsleden vid Möckelmossen.Foto: Natalia Johansson

Passa på att upplev, smaka på och njut av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap! Världsarvshelgerna sker under Öland Spirar, som arrangeras för tionde gången av Ölands Skördefest.

– Jag är både stolt och glad över att få jobba med lokalproducerad mat från Öland. Inte minst med bönorna och den uniciteten som finns med bönorna på Öland, säger Felix Everbrand, Magasin1.
– Jag är både stolt och glad över att få jobba med lokalproducerad mat från Öland. Inte minst med bönorna och den uniciteten som finns med bönorna på Öland, säger Felix Everbrand, Magasin1.

Under världsarvshelgen sätter flera restauranger och caféer fokus på maten från Södra Ölands odlingslandskap med speciella världsarvsmenyer.

Annons

– Jag är både stolt och glad över att få jobba med lokalproducerad mat från Öland. Inte minst med bönorna och den uniciteten som finns med bönorna på Öland. Världsarvshelgen är det extra roligt att få lyfta bönan från Öland, de öländska lantbrukarna är specialister på proteingrödan bönor, säger Felix Everbrand, Magasin1.

Störst andel raps odlas i de västra och södra delarna av världsarvet.
Störst andel raps odlas i de västra och södra delarna av världsarvet.

Världsarvshelgens program innehåller flera guidningar, både till fots och cykel. Här kan du få följa med på korta och långa turer med fokus på orkidéer, fåglar, mat, nattfjärilar, Sandby borg och mycket annat.

Eketorps borg står för ett av de lite mer udda inslagen i världsarvshelgens program, med en forntida offerceremoni för goda skördar i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Invid den gamla borgen ligger en offermosse som nu åter tas i bruk, här offrade människorna redan under järnåldern.

En illustration för Södra Ölands odlingslandskap.
En illustration för Södra Ölands odlingslandskap.Foto: @vibra

Öppen hembygdsgård, alvarbad, brickbandsberättelser, yoga, öppna kyrkor är bara några av alla punkterna i programmet. Hulterstad kyrka öppnar upp sitt kyrktorn under några timmar och erbjuder besökarna en fantastisk utsikt över Södra Ölands odlingslandskap.

– Anledningen till att vi gör en världsarvshelg under våren är att vi har fått önskemål om det från några av aktörerna som bidrar till programmet. Det känns alltid bra att lyfta fram hur mycket som händer i Södra Ölands odlingslandskap, här finns ett myller med aktiviteter. Extra roligt känns det att få göra det här i samarbete med Ölands skördefest som genomför Öland Spirar, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare.

Både korta och långa promenader anordnas med fokus på bland annat orkidéer.
Både korta och långa promenader anordnas med fokus på bland annat orkidéer.

I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. Var du än är på södra Öland kommer du att se betande djur och aktiva gårdar. Det är lantbrukarna som idag odlar jorden och låter sina djur beta både Stora alvaret och sjömarkerna som ser till att vårt odlingslandskap kan lämnas vidare till kommande generationer. Genom att besöka världsarvet och njuta av mat och dryck från södra Öland blir du en del av det ständigt pågående samspelet mellan människa och natur.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons