Annons

Upplev skördefestens myller och mångfald med buss

På lördagen under skördefesten finns möjligheten att åka runt i bekväm turistbuss för att uppleva skördefestens myller och mångfald i Ölands mest färgsprakande tid.
Öland • Publicerad 24 september 2023
Ett av alla stopp under bussresan är vid Eriksöre bygata.
Ett av alla stopp under bussresan är vid Eriksöre bygata.Foto: Peter Boström

Dagsturen arrangeras av Tomas Buss och Ölandsguide Annica Hedman. De har tagit upp tråden efter förra årets projekt som ville få fler att välja klimatsmarta sätt att resa, något som organisationen Ölands Skördefest och Tillväxtverket via Region Kalmar tog initiativ till då.

– Tyvärr fungerade inte förra årets hop on-hop off-linje som vi hade hoppats, det var för få som utnyttjade den, berättar Elisabet Angelin från Tomas Buss.

Annons

Det var många som påpekade att det istället borde körts på fler eller andra platser på Öland. Det var en dagstur även då men den var inte inriktad på de kända platserna som drar mycket folk under skördefesten.

– Nu provar vi en blandning av de två. I år har vi stopp från Föra i norr till Mörbylånga i söder och på- och avstigningsplatser på två platser på Öland, Vem vet, om det här går bra kanske vi kan både ha en söder och en norrtur nästa år, säger Ölandsguide Annica Hedman förväntansfullt.

Tomas Buss chaufförer kan sitt Öland och styr den toppmoderna bussen med säker hand och glatt humör. Den kunniga guiden berättar om historiska och samtida händelser på Öland medan halmbalar och pumpor passerar revy utanför fönstret.

Bland stoppen finns stort och smått, bland annat Eriksöre bygata, och genuina Föra Marknad, båda två med lokala utställare, mycket gemyt och bästa skördefeststämning. Konstälskaren kan frossa i samlingsutställningen på Himmelsberga Ölands Museum där även Veterantraktorklubben ställer ut. Hela programmet finns på Ölands Skördefests och Tomas Buss hemsidor.

”I år har vi stopp från Föra i norr till Mörbylånga i söder och på- och avstigningsplatser på två platser på Öland”
Annica Hedman, Ölandsguide

Annica Hedman har med utgångspunkt i samma projekt gjort liknande dagresor under Öland Spirar, då tillsammans med Silverstrands Trafik. Med erfarenhet från dem har stoppen gjorts längre och hållplatsen i Kalmar tagits bort.

– Det tar för lång tid att åka fram och åter över bron, säger hon. Den tiden vill vi använda på stoppen istället.

För att ändå göra det möjligt för den som kommer från andra sidan Ölandsbron att åka med har man nu påstigningsplats vid Algutsrums kyrka. Då kan de som stiger på där följa med tillbaka till slutstationen Borgholm och ta del av skördefestligheterna där under kvällen också om de vill och sen åka tillbaka dit eller till Kalmar med Kalmar länstrafik när man är nöjd.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons