Annons

Unik dödsolycka sprider glädje: ”En solskenshistoria”

Unik, påkörd – och väldigt död.
– Första gången för mig, säger den luttrade eftersöksjägaren Kenth Jönsson efter fyndet av en trafikdödad utter medan dödsbeskedet tas emot med öppna armar av expertis på Naturhistoriska riksmuseet.
Borgholm • Publicerad 1 december 2021 • Uppdaterad 13 januari 2022
Kenth Jönsson och den döda uttern.
Kenth Jönsson och den döda uttern.

De är få, det är sällan de syns, men då och då görs observationer av utter på Öland.

En helt säker sådan har eftersöksjägaren Kenth Jönsson när han på onsdagsförmiddagen kommer in till Ölandsbladet. I en plastlåda i bagageutrymmet på hans bil ligger nämligen en stor utter med bruten nacke, påkörd på 136:an i närheten av Räpplingevägen.

Annons

– Utter, det är första gången för mig under mina 35 år som eftersöksägare, säger Kenth Jönsson, som inte behövde ta fram bössan för att avliva detta exemplar av Lutra lutra.

– Nej, den var redan död och jag tror att den höll hus i dammen därborta, nära vägen.

Och nu?

– Nu ska jag köra in uttern till polishuset i Kalmar och sedan ska den skickas till Naturhistoriska.

Uttern – tillbaka på Öland.
Uttern – tillbaka på Öland.

I augusti 2018 trafikdödades en utter i närheten av brofästet på Ölandssidan, något Anna Roos på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm minns med glädje!

– Ja, efter tomt på utter på Öland under flera årtionden så kom plötsligt denna trafikdöda utter 2018, vilket var både tråkigt och fantastiskt roligt. Och sedan dess har vi fått in ganska många rapporter om levande uttrar på Öland samt döda, säger denna utterexpert till Ölandsbladet och ser en relativt stor utbredning över hela ön.

– På norra, västra och södra Öland, det handlar inte om bara några enstaka djur och platser. Uttern har nog återetablerat sig på Öland, vilket är fantastiskt roligt, en solskenshistoria. Och denna döda utter, som jag fick samtal om i morse (onsdag) gör nog ingen skillnad.

När försvann uttern från Öland?

– På 50- och 60-talet, miljögifter som DDT och PCB slog ut stammen.

I september 2019 påkördes en utter i Räpplingetrakten, dock med oklar utgång för uttern.

Annons

Enligt jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen, i annat fall blir det böter.

De döda uttrar som kommer in till Naturhistoriska undersöks noga.

– Det allmänna hälsoläget, kön, ålder och vi tittar också på förekomsten av miljögifter, säger Anna Roos, intendent på enheten för miljöforskning och miljöövervakning.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons