Annons

Förändringar för unik badplats inför sommaren – ”Måste få bort bilarna”

Förra sommaren fullkomligt exploderade det av besökare vid kalkbrottet i Grönhögen och det blev bekymmersamt bland annat med hur bilarna parkerades. Det är en av de saker som vi måste göra något åt inför sommaren.
Grönhögen • Publicerad 14 februari 2019 • Uppdaterad 15 februari 2019
Grönhögens kalkbrott ställs iordning av Mörbylånga kommun med ny parkeringsplats, säkerhetsåtgärder intill industrierna och toaletter inför sommaren 2019.
Grönhögens kalkbrott ställs iordning av Mörbylånga kommun med ny parkeringsplats, säkerhetsåtgärder intill industrierna och toaletter inför sommaren 2019.Foto: Natalia Johansson

Det säger Matheus Tholin som är natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun och den som har uppdraget att se över badplatserna i kommunen.

– Kalkbrottet i Grönhögen skall naturligtvis inte stängas för badande men vi måste se till så att allas intresse tas tillvara. Vårt huvudspår inför sommaren är att situationen från 2018 inte får upprepas. Vi måste få bort bilarna.

Annons

Förra året parkerade badgästerna på ett område som är vattenskyddsområde alldeles intill kalkbrottet. Det kommer inte att bli möjligt i sommar då riskerna är alltför stora om det skulle bli läckage från någon bil.

– Vi kommer att stänga av vägen upp till den platsen och letar nu efter ett alternativt område söder om brottet. Samtidigt måste vi hitta bra hänvisningar för badgästerna att ta sig från parkeringen till badplatsen.

Viktigt är också att se till så att de två företagen som har sina verksamheter i anslutning till brottet inte påverkas av badgästerna.

– Det är en säkerhetsåtgärd både för besökarna och för företagen, inga privatpersoner skall röra sig inom industriområdet. Företagarna är inte negativa till att badgästerna kommer till kalkbrottet bara vi kan ordna med säkerheten, säger Matheus Tholin.

Förra året fanns inte några toaletter eller möjligheter att slänga avfall efter picknick och annat. Hur blir det inför sommaren?

– Det måste vi ordna på något sätt, kanske med hjälp av någon lokal entreprenör. Vid varje populärt besöksmål i kommunen skall vi se till så att det finns bra sådana förutsättningar för besökarna.

Blir Grönhögens kalkbrott en kommunal badplats?

– Det kräver i så fall flera åtgärder som har med säkerhet, tillgänglighet och andra anordningar att göra. Vi måste göra mer genomgående undersökningar inför det och det kommer inte att bli klart före den här sommaren.

I första hand, inför sommaren 2019, är det parkeringen, säkerheten inom industriområdena och toaletterna som är det primära. När politikerna i samhällsbyggnadsnämnden träffas nästa gång skall Matheus presentera en prisbild för de åtgärder som behövs i år.

– Då pekar de förhoppningsvis ut en riktning för hur vi skall gå vidare med badplatsen vid kalkbrottet.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons