Annons

Ulla och Pigge sa ja till varandra för 50 år sedan

På dagen för 50 år sedan kom de med färjan till Öland för att säja ja inför prästen i Kastlösa kyrka.
Bjärby • Publicerad 31 juli 2021
Ulla och Nils-Erik ”Pigge” Gustafsson bor i Nybro men har sitt sommarparadis i Bjärby, strax söder om Kastlösa. ”Vi är här fyra månader på sommaren och kommer hit lite då och då även andra tider på året.”
Ulla och Nils-Erik ”Pigge” Gustafsson bor i Nybro men har sitt sommarparadis i Bjärby, strax söder om Kastlösa. ”Vi är här fyra månader på sommaren och kommer hit lite då och då även andra tider på året.”Foto: Maria Wiell

Ulla och Nils-Erik ”Pigge” Gustafsson bor i Nybro och har sitt sommarparadis i Bjärby, någon kilometer söder om Kastlösa. De tillbringar större delen av sommarhalvåret i sin stuga som Pigge har tagit över efter sina föräldrar.

– Jag kom hit första gången när jag var 7 år, i mitten av 1950-talet, sedan har jag varit här varje sommar. Och Ulla kom hit första gången 1969 när vi nyss hade träffats, säger Pigge.

Annons

Makarna träffades på lärarutbildningen i Kalmar. De växte upp i Hälleberga och Orrefors som är näraliggande orter, men de kände inte varandra förrän under skoltiden i Kalmar.

– Men sedan tog det inte lång tid innan vi blev ett par, säger Ulla.

”Det var självklart att vi skulle gifta oss i Kastlösa, vårt sommarparadis.”
Ulla och Pigge Gustafsson.

1970 förlovade de sig och året därpå tog de ut hindersprövningsintyg i Hälleberga. Det var prästen Tage Roos som lite irriterat tog emot dem en fredagseftermiddag. Men när han fick höra att de skulle gifta sig i Kastlösa sken han upp och blev genast på bra humör. Han hade ett särskilt gott förhållande till kyrkan i Kastlösa sedan han var med och renoverade den i mitten på 1950-talet.

– Det var självklart att vi skulle gifta oss i Kastlösa, vårt sommarparadis, och efter att ha blivit brudklädda i Kalmar tog vi färjan över till Färjestaden. Skepparen lät oss åka gratis när han förstod vilken dag det var. Sedan blev det tåg till Kastlösa.

Den 31 juli 1971 stod det unga paret inför komminister Hellström och sa ja till varandra. Ulla var 22 år och Pigge 24 år och de fick höra av en del vänner att de var alldeles för unga,

– Men vi har alltid haft det bra tillsammans och har inte ångrat oss en enda dag.

På guldbröllopsdagen, idag lördag, kommer deras två flickor med familjer från Stockholm till Bjärby för en dag full av festligheter. Tillsammans skall hela familjen och några få vänner fira dagen hemma i trädgården där bröllopsfesten hölls för 50 år sedan. På eftermiddagen skall de följas åt till kyrkan för att se var Ulla och Pigge vigdes.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons