Annons

Tystnaden

Nu är allt så tyst. För en stund sedan var det liv och rörelse.
Publicerad 15 juli 2023
Kundvagnar som vilar efter en lång dag. Ögonblicksbild juli 2023
Kundvagnar som vilar efter en lång dag. Ögonblicksbild juli 2023Foto: Privat

För en liten stund sedan var det liv och rörelse. Människor kom och gick för att handla inför helgen. I butiken var det ett oavbrutet sorl. Ett barn som skrek. Gnisslande ljud från kundvagnar. Från högtalarna hördes skvalet från lokalradion.

Men nu är allt så tyst. Ingen människa finns kvar, allt är iordningställt och stilla.

Annons

På en enda kort minut kan överdåd av liv förändras. Inga ljud, ingen rörelse, inga skratt, ingen gråt. Bara tystnad. Tomhet.

Många av oss lever våra liv i rörelse. Umgås med varandra, skrattar, gråter, jobbar tillsammans och är med vänner och släktingar på vår fritid. Det är så vanligt att vi inte tänker på det. Tänker på att det kan förändras på en enda kort minut.

När allt blir så tyst. När livet blir tomt. Skratten och gråten tillsammans med någon annan finns inte mer. När timmarna blir långa och tystnaden och tomheten är det enda sällskapet.

”Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket trevligare att vara två.”
Nalle Puh (A A Milne)

Ett hastigt om än kort besök kan ge de längsta dagarna ett innehåll. Ett telefonsamtal ”hur har du det?”. En granne som ringer på dörren och säger Hej! – en hälsning som kan betyda skillnaden mellan gråt och skratt, sorg och glädje.

En kort stund där tiden delas. Något märkligt – och ändå inte. Det behöver inte höras och ses av omgivningen. Men stunden och livet förändras där och då. För ett ögonblick eller för hela livet.

Det kan vara du och jag som får dela tiden med varandra. En ljusglimt i det ensamma för någon som ingen har. En hälsning som gör att sorgen förbyts i glädje en timma eller två. När vi delar med oss av varandra.

Aftonbön

Ingen stund är såsom denna,

kvällens sista, tysta timma.

Inga sorger längre bränna,

inga stämmor mera stimma.

Tag då nu i dina händer

denna dagen som förflutit.

Visst jag vet: i gott du vänder

vad jag hållit eller brutit.

Ont jag tänker, ont jag handlar,

men du läker allt och renar.

Mina dagar du förvandlar

så från grus till ädla stenar.

Du får lyfta, du får bära,

jag kan bara allting lämna.

Tag mig, led mig, var mig nära!

Ske mig vad du sen må ämna!

Karin Boye

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons