Annons

Tusentals soldater, stridsflyg och jättefartyg: ”Var beredd på buller” – ”Då bryter du mot lagen”

Nu drar jätteövningen med 19 länder igång kring Öland och det här ska man ha koll på: ”Mycket flygaktivitet i området med höga bullernivåer”.
Öland/Östersjön • Publicerad 3 juni 2024 • Uppdaterad 5 juni 2024
Svenska och utländska fartyg och flyg i Östersjön. Arkivbild från Baltops 22. Franska fartyget Mistral kommer att medverka i årets övning (infällda bilden).
Svenska och utländska fartyg och flyg i Östersjön. Arkivbild från Baltops 22. Franska fartyget Mistral kommer att medverka i årets övning (infällda bilden).Foto: US Navy, Wikipedia

Ett 50-tal fartyg, cirka 25 stridsflygplan, 60 helikoptrar och totalt omkring 12000 personer är med i övningen, som pågår 5-20 juni.

Östersjön är i fokus.

Annons

– Till sjöss blir det en ökad närvaro av svenska och utländska örlogsfartyg. Till exempel från Frankrike, USA, Tyskland, Finland och Nederländerna. 50-60 fartyg av olika klasser och typer, minröjare och stridsbåtar, säger Hanna Wängemar, kommunikatör på Försvarsmakten.

Bland de fartyg som sticker ut i övningen nämner hon franska Mistral, ett amfibiskt anfallsfartyg, 200 meter långt, som kan ta 15-30 helikoptrar beroende på storlek.

Baltops 24 innefattar 19 länder och kommer ha fokus på marina stridsdomäner så som minröjning, ytstrid och amfibieoperationer. Öland och Kalmar län är inte fokusområde i övningen men däremot ingår markmoment på Gotland – vilket innebär ökad aktivitet kring Öland.

– Det man ska tänka på till sjöss är att öka avstånd och vara uppmärksam på signaler ifall man är i närheten av något stridsfartyg.

– Det gäller att ha koll på avlysningarna, det är förenat med stora risker annars och man bryter mot lagen om man tar sig in i ett område som är avlyst.

– Nu är det inte säkert att det är aktuellt under den här övningen just kring Öland men man ska ha koll oavsett.

Kan du säga om något speciellt händer utanför den öländska kusten eller om fartygen bara passerar här?

– Det är svårt att säga nu, det beror på vad som händer under övningens gång.

Annons

Baltops 24 kommer innefattar minröjning, ytstrid och amfibieoperationer.

Vad ska man vara beredd på när det fäller stridsflyg?

– Det kommer vara mycket flygaktivitet i området med höga bullernivåer stundtals.

Att Sverige är ett NATO-land, påverkar det på något sätt?

– Egentligen inte när det gäller själva övningen. Det är en typ av Natoövning, för säkerhet i Östersjön men Sverige har varit med i den så länge att den enda skillnaden för oss nu är att vi är allierade. Det kan skilja lite gällande info mellan allierade.

Fakta

Baltops 24

Sveriges deltagande: 1 500 soldater och sjömän, 3 Visbykorvetter, 1 Gävlekorvett, 3 minröjningsfartyg, 3 sonarspaningsbåtar, 2 stödfartyg (HMS Trossö, HMS Carlskrona), stridsfly, helikoptrar, stridsvagn 122, stridsfordon 90

Deltagande förband: Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Sjöstridsskolan, Marinstaben, Stockholms amfibieregemente, Älvsborgs amfibieregemente, Gotlands regemente (inklusive Gotlands hemvärnsbataljon), Skaraborgs flygflottilj, Helikopterflottiljen samt Totalförsvarets skyddscentrum, Mellersta och Södra militärregionen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons