1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tusentals kycklingar plågas inför slakt

Enligt veterinärer som inspekterar slakten hos Guldfågeln kommer det i genomsnitt 1 800 kycklingar med brutna vingar till slakteriet varje dag.
Veterinärer har sedan lång tid larmat om att många av de kycklingar som kommer till slakteriet hos Guldfågeln och som kommer dit med lastbil har brutna vingar.
Foto: Malin Edeborg

Redan för ett år sedan kom det larmrapporter från de veterinärer som kontrollerar alla slakterier i Småland och på Öland om att ovanligt många kycklingar som kom till Guldfågelns slakteri var skadade. På Livsmedelsverket säger veterinär Ulrika Lind att det kan bryta mot djurskyddslagen som säger att djur skall skyddas mot onödigt lidande.

– Kycklingarna har benhinnor som innehåller väldigt mycket nerver runt alla ben. Går benet sönder så gör det ont, de blir stressade och utsätts för onödigt lidande, säger veterinär Ulrika Lind.

Livsmedelsverkets veterinärer har beräknat att det i genomsnitt kommer 1 800 kycklingar med brutna vingar till Guldfågelns slakteri. Företagets egna beräkningar är att det är omkring 500 kycklingar om dagen som slaktas med brutna vingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Hur länge har ni känt till problemet?

– Vi har mätt vingskador i mer än ett decennium, och hela tiden haft låga siffror, kring 0,25%.Efter att vi tyckt oss se en ökning förra året, uppemot 0,5%, agerade vi omedelbart och genomförde en kartläggning vilket utmynnade i ett omfattande projekt, säger Anita Pettersson som är primärchef vid Guldfågeln.

Vad gör ni för att förhindra att det även fortsättningsvis kommer kycklingar med brutna vingar?

– Projektet innebär att vi tillsammans med kontrakterade lantbrukare och lastningsföretag kontrollerar och mäter olika punkter i processen för att klargöra var skador kan uppstå.Även om vi ännu inte har någon förklaring till den ökning vi uppmärksammade, ser vi redan nu en nedåtgående trend.

– Vi jobbar vidare för att komma ännu längre och vi följer Svensk Fågels djurskyddsprogram för att se till att vi har bästa möjliga djuromsorg.

Varje dag slaktas det omkring 100 000 kycklingar på Guldfågelns slakteri. De flesta kycklingarna har lastats maskinellt hos uppfödarna, där en maskin fångar in djuren från marken och för dem vidare upp på ett rullband. Därefter lastas de in i lådor som tas med långtradare till slakteriet. Där hängs de upp i fötterna och tas med ett rullande band till ett strömförande vattenbad som bedövar kycklingarna innan slakten.

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Öland

Lyssna på årets öländska sommarröster

Mycket är annorlunda på Öland i sommar. Men Ölandsbladets sommarröster kommer att höras som vanligt.