Annons

Trots överskottet på 47 miljoner – tuffa sparkrav ligger fast

Det var glada miner när det preliminära bokslutet för 2018 presenterades. Ett överraskande överskott för Mörbylånga kommun på närmare 47 miljoner förklarades bland annat med nya redovisningsmetoder.
Mörbylånga kommun • Publicerad 5 februari 2019
Glada miner när bokslutet för Mörbylånga kommun för 2018 presenterades. Fr v kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S), kommundirektör Ann Willsund, kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson (C) och ekonomichefen Åsa Bejvall.
Glada miner när bokslutet för Mörbylånga kommun för 2018 presenterades. Fr v kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S), kommundirektör Ann Willsund, kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson (C) och ekonomichefen Åsa Bejvall.Foto: Maria Wiell

I budget 2018 låg siffrorna på + 9, i december + 19. Idag är överskottet i Mörbylånga kommun 46,7 miljoner. Förklaringen är i huvudsak ett nytt sätt att göra avskrivningar på fastigheter och inventarier.

– De olika verksamheterna har fått ett överskott på 13 miljoner, tack vare ett ihärdigt och envist arbete från all personal, säger kommundirektör Ann Willsund.

Annons

Dock har vård- och omsorgsverksamheten och tekniska förvaltningen redovisat ett underskott.

– Det är kostnaden för hemtjänsttimmar liksom kostnader för särskilda boenden. Inom det tekniska området var det vintern och snöröjningen i februari-mars som gjorde att det blev ett underskott för dem.

Den största delen av överskottet står finansförvaltningen för, där en ny princip för avskrivningar har genomförts. Kommunen har också fått lägre kostnader för bland annat semesterlöner och pensioner.

– Sparkraven ligger kvar. Vi har en budget som slutar på 3 miljoner för 2019 vilket är alldeles för sårbart. En del av överskottet från förra året lägger vi in i en reserv som vi kan använda oss av framöver, den stund vi behöver investera i någonting med egna medel, säger Anna-Kajsa Arnesson (C).

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) konstaterar att det inte är alldeles enkelt att förklara att sparkraven måste ligga fast, trots ett stort överskott för 2018.

– Det är ett nytt år och sparkraven som ligger är nödvändiga för att vi inte skall få ett underskott 2019. Men det är klart att vi på det här sättet har goda förutsättningar för framtiden.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons