Annons

Trion tar över klassiska affären: ”Bli ännu mer själ och hjärta”

Efter Annicas 24 år långa era med klädaffären på Öland tar nu Cina, Annelie och Marie över: ”Målsättningen är att öka den yngre kundkretsen”.
– Vi fortsätter med vårt vinnande koncept: Det ska finnas något för alla, både när det gäller storlekar och pris.
Färjestaden • Publicerad 12 januari 2024 • Uppdaterad 16 januari 2024
Cina Stenberg, Annelie Reinholdsson, Marie Olsson. Det är trion som tar över Sol och vindar i Färjestaden efter Annica Samuelsson som drivit den i 24 år.
Cina Stenberg, Annelie Reinholdsson, Marie Olsson. Det är trion som tar över Sol och vindar i Färjestaden efter Annica Samuelsson som drivit den i 24 år.Foto: Magnus Anderberg

I somras skrev Ölandsbladet om att Annica Samuelsson ville sälja Sol och vindar som hon startade upp år 2 000 för att gå i pension. Nu är affären i hamn och köparna visade sig redan finnas i huset. Cina Stenberg, Annelie Reinholdsson, Marie Olsson – det är trion som tar över klädaffären i Färjestaden.

– Jag har velat ta över i jättemånga år. Men inte själv utan att vara fler, säger Cina.

Annons

– Sedan klickade det liksom när jag började jobba här, vi började prata om det redan för ett år sedan. Marie intresserad i somras och då pratade vi ihop oss om att köra alla tre, berättar Annelie.

Annelie har jobbat i butiken i två år, Cina i nästan tio år och Marie sedan i maj och dessförinnan på somrarna.
Annelie har jobbat i butiken i två år, Cina i nästan tio år och Marie sedan i maj och dessförinnan på somrarna.Foto: Magnus Anderberg

Alla tre har jobbat i butiken tidigare, Cina i nästan tio år i butiken, Annelie i två år och Marie sedan i maj och dessförinnan på somrarna.

– Att alla är delägare är väl det bästa, alla jobbar mot samma mål och bryr sig. Det blir ett skötebarn. Vi har haft själ och hjärta ändå, men är man ägare blir det ännu mer. Jag tror det blir jättebra, det känns så, säger Cina.

Sol och vindar har blivit väldigt etablerad med en stabil kundkrets varav många stamkunder.

– Folk kör hit långt ifrån, pendlare från Växjö, Blekinge, Nybro, Oskarshamn och till och med Stockholm, säger Annelie.

– Både vi och våra kunder tycker ju det vore synd om butiken inte fortsatte: ”Ska ni lägga ner? Var ska jag handla kläder då?”. Det har varit den stora snackisen länge, säger Marie.

Skönt att kunna lugna ner dem nu då?

– Ja, många blir ju jätteglada, många. Och att det är människor de känner som tar över ger en trygghet.

För det är nu ingen tvekan om att butiken kommer drivas i samma klassiska anda, det ruckar de inte på:

– Det ska finnas något för alla, både när det gäller storlekar och pris. Det är vår målsättning. Det är ett vinnande koncept, det vet vi.

”Man hade ju aldrig startat något helt nytt idag. Men i och med att det är en så inarbetad butik, det känns tryggt att ha sin kundkrets”
Annelie Reinholdsson
Annons

Samtidigt som det är viktigt att alla känner igen sig ser de potential när det gäller målgruppen.

– Att få ännu fler som är 30 år och uppåt är väl en målsättning. Kunderna kring 40 har ökat och många yngre blir glatt överraskade kring vilka kläder vi har här.

Vad är fördelen med att vara tre?

– När någon blir sjuk är vi ändå två som kan växla. Man kan alltid lappa över varandra, det finns ändå personal och ansvariga att vända sig till.

Har ni olika roller i företaget?

– Nej, men det är väl mest att jag är med på alla inköpen, eftersom jag varit det hela tiden innan. Sedan får Marie och Annelie åka med varannan gång när vi är iväg, men oftast kommer säljarna hit till butiken, säger Cina.

Inflationen, hur har det påverkat affären?

– Det har varit lite lägre omsättning men ingen större skillnad och det känns som det börjar gå åt rätt håll. Vi kan inte haka upp oss på allt som händer runt omkring utan måste fortsätta, säger Cina.

Spelade det roll i övertagandet?

– Vi har känt att vi behövs och då har det inte varit en tvekan. Man hade ju aldrig startat något helt nytt idag. Men i och med att det är en så inarbetad butik, det känns tryggt att ha sin kundkrets, säger Annelie.

Annica Samuelsson startade upp Sol och vindar i Färjestaden år 2000.
Annica Samuelsson startade upp Sol och vindar i Färjestaden år 2000.Foto: Magnus Anderberg
Annons

Det är inte riktigt spikat vad som händer till nystarten den 5 februari.

– Först stänger vi en vecka innan för att ordna till allting. Det hänger lite på vad det kommer för nya varor och sådär, säger dem.

– Men något speciellt kommer hända den dagen!

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons