Annons

Trio tar över krogen: Vill röra runt i grytan – ”Lite fart och fläkt”

Den anrika krogen Marinan byter skepnad till Byxan Bistro och lokalen renoveras från grunden. De nya ägarna vill göra något annorlunda och bidra med nytänk.
Byxelkrok • Publicerad 9 maj 2023 • Uppdaterad 11 maj 2023
Trion tar över Marinan och bygger ny restaurang från grunden som ska heta Byxan Bistro och målet är att bidra med något annorlunda och nytänk på orten.
Trion tar över Marinan och bygger ny restaurang från grunden som ska heta Byxan Bistro och målet är att bidra med något annorlunda och nytänk på orten.Foto: Alexander Jensen

Sebastian Pedersen, 37 år, Oscar Pedersen, 35 år, och Mark de Beer, 40 år, satsar på restaurang i Byxelkrok. I början av juni öppnar de Byxan Bistro i Marinans gamla lokal.

– Vi vill röra runt i grytan! Ambitionen är att göra något annorlunda och bidra med nytänk i Byxelkrok. Dels handlar det om maten som ska serveras men också om evenemang, säger Sebastian Pedersen.

Annons

Det är en anrik krogmiljö de tar över men som de senaste åren har legat i ide.

– Vi har förstått att Marinan var en uppskattad restaurang som alla gick till förr i tiden. Men det har changerat lite de senaste åren, det är exempelvis ingen som har lagt energi på renovera. Därför gör vi det nu, säger Sebastian Pedersen.

– Man kan säga att vi bygger upp en helt ny restaurang från grunden, tillägger Oscar Pedersen.

Bröderna Pedersen jobbar inom byggbranschen medan Mark de Beer kommer från restaurangbranschen. De har lärt känna varandra genom gemensamma vänner.

En gemensam nämnare har varit Öland, alla tre har tillbringat många somrar här. Bröderna Pedersen har mest huserat i Köpingsvik medan Mark har varit mycket i Byxelkrok.

– Det har varit en dröm att öppna en sommarrestaurang på Öland och vi har pratat om det i flera år. När Mark hörde av sig till oss om detta så kände vi att det var ett utmärkt tillfälle att förverkliga drömmen, säger Oscar Pedersen.

– Man vill inte dö nyfiken. Alla tre drivs av projekt och det här känns som en kul utmaning och det ger energi att göra något nytt, tillägger Sebastian Pedersen.

De har erfarenhet från olika branscher vilket de ser som en styrka.

– Vi kompletterar varandra bra. Mark har full koll på restaurangbranschen. Jag och Oscar har inte drivit restaurang innan men vi har drivit företag och kan det administrativa. Sedan har vår kunskap varit till nytta nu när vi renoverar lokalen, säger Sebastian Pedersen.

Byxan Bistro kommer erbjuda lunch, barmeny på eftermiddagen och på kvällarna ska det finnas en a la carte-meny.

Annons

– Menyn är inte bestämd ännu och det kommer inte handla om fine dining men vi ska servera kvalitativ mat med schysta råvaror och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt, säger Oscar Pedersen.

– Vi kommer inte ha jättemånga rätter på menyn utan satsa på att ha ett mindre antal som är riktigt bra, säger Sebastian Pedersen.

Är det något särskilt kök ni influeras av?

– Grundplanen är att servera klassiska rätter och att vi blandar godbitar från olika kök i världen. Vi vill inte låsa oss vid en inriktning.

Gamla Marinan i Byxelkrok byter skepnad till Byxan Bistro.
Gamla Marinan i Byxelkrok byter skepnad till Byxan Bistro.Foto: Alexander Jensen

Vilka evenemang planerar ni?

– Vi har många idéer och det här får växa fram beroende på efterfrågan. Men vi vill ha after beach med livemusik och vi funderar även på quizkvällar, säger Sebastian Pedersen.

– Det blir ingen rockkonsert för det är viktigt att visa hänsyn till de som bor i byggnaden men lite fart och fläkt vill vi ha, säger Oscar Pedersen.

De kommer ha öppet hela säsongen och ambitionen är att skapa lite drag under skördefestveckan. Den här satsningen är långsiktig.

– Vi ska vara kvar här länge och steppa upp verksamheten för varje år. Vi har en bild av vad vi vill göra men är också lyhörda för folks önskemål. Det är viktigt för oss att erbjuda det våra gäster efterfrågar. Vi är ödmjuka inför uppgiften och känner att det här får bli ett läroår, säger Sebastian Pedersen.

– Vi vill verkligen få till en riktigt bra restaurang. Läget har vi och nu är resten upp till oss. Vår långsiktiga ambition är att tillsammans med andra aktörer verka för att förlänga säsongen här, i alla fall med någon vecka, säger Oscar Pedersen.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons