Annons

Tredje värst i riket: Smittspridningen är rekordhög – ”Vi måste skärpa oss nu”

Tredje värst i landet och smittspridningen har aldrig varit så hög som nu, det värsta är att det inte finns något bättring i sikte.
– Vi måste skärpa oss nu, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Öland • Publicerad 22 april 2021
De senaste nio veckorna har smittspridningen ökat i länet och just nu ligger Kalmar län på tredjeplats i riket.
De senaste nio veckorna har smittspridningen ökat i länet och just nu ligger Kalmar län på tredjeplats i riket.Foto: Maksim Tkachenko

De senaste nio veckorna har smittspridningen ökat i länet och just nu ligger Kalmar län på tredjeplats i riket.

– Vi har aldrig haft så många fall och så hög smittspridning som nu. Vi ser inga tecken på bättring och det är det som gör det så obehagligt, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

Annons

De har under en tid haft nära kontakt med Folkhälsomyndigheten för att snart kunna införa skärpta rekommendationer.

– Vi uppmanar alla att följa de rekommendationer, restriktioner och övriga föreskrifter som finns för att minska smittspridningen. Jag som smittskyddsläkare kan inte göra en bruksanvisning till var och en, det handlar om individens ansvar. Det är inte läge att leta kryphål, det är allas skyldighet att följa rekommendationerna.

Det gäller alltså att bara umgås i en mindre krets, undvik att ingå i flera olika grupper. Begränsa nya nära kontakter och håll avstånd. Jobba hemma om det finns möjlighet och stanna hemma vid minsta symtom.

– Om alla höll sig till detta skulle inte bara smittspridningen avta utan också onödigt lidande och dödsfall undvikas. Använd sunt förnuft och våga tacka nej om du blir bjuden på sammankomster! Bete dig som om du själv vore smittad och de du ska träffa också är smittade.

– Även om du umgås bara träffar två eller tre personer är det också viktigt att tänka på hur många olika personer de i sin tur träffar. Om de träffar sju personer var så ökar risken för smittspridning betydligt.

Lisa Labbé Sandelin berättade också om flera situationer, hämtade från smittspårningen, där folk den senaste tiden har blivit smittade. Folk har blivit smittade i fikarummen, i samband med samåkning till träning, i samband med padel, gym och annan träning, på ost och vinkvällar med nära vänner, genom att ha skjutsat folk till testning, passat barnbarn och på släktkalas. En person uppgav också att hen smittades på den ”förbannade” korvgrillningen som skulle vara smittsäker.

– Det är viktigt att tänka på att smitta även sprids utomhus om inte avstånd hålls. Risken för att smittas är mycket större nu än för ett år sedan eftersom smittspridningen är mycket högre och den engelska varianten är mycket mer smittsam. Därför är vissa aktiviteter inte lika säkra längre.

– Vi måste skärpa oss nu. Vi kan inte hålla gamla isolerade längre och hålla barn borta från skolorna för att man ska kunna festa och umgås.

”Det är det som gör det så obehagligt”
Lisa Labbé Sandelin

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons