Annons

TRE EFTERLYSNINGAR: Så behöver Mörbylånga hjälp med flyktingvågen

Ideella krafter behövs för att klara av flyktingmottagandet, nu pekar Mörbylånga kommun på tre saker de behöver hjälp med och DU kan göra.
– Älvan är tom nu och behöver möbleras upp och där kommer vi behöva hjälp.
Mörbylånga kommun • Publicerad 16 mars 2022
Hjälp med möbler på Älvan vid Rönningegården är prioriterat just nu.
Hjälp med möbler på Älvan vid Rönningegården är prioriterat just nu.Foto: JodiJacobson

– Vi får många frågor och många sträcker ut handen och vill hjälpa till så att vi kommer på onsdagen öppna upp en e–tjänst för att få det mer strukturerat, säger Ann Willsund, kommundirektör.

Annons

En av boendeplatserna är Älvan som idag är kontorsutrymme vid Rönningegården i Mörbylånga.

– Älvan är tom nu och behöver möbleras upp och där kommer vi behöva hjälp.

Det är ytterligare två konkreta saker man eftersöker just nu.

– Något som vi även behöver hjälp med från civilsamhället är gode män. Det är inte det lättaste att hitta och det är jätteviktigt i sammanhanget, säger Anna–Kajsa Arnesson, kommunalråd (C).

– En annan efterlysning vi gör är språkstöd. Finns det personer i vår kommun som kan ukrainska är det väldigt välkomna att höra av sig. Självklart behöver vi experttolkar men i vanliga mötet med människor tar vi tacksamt emot hjälp från personer som vill, säger Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande (S).

”Det finns en stor vilja att hjälpa till och vi kommer behöva ideella organisationer.”
Ann Willsund, kommundirektör.

På tisdagen var det möte med ideella organisationer och föreningar i Mörbylånga kommun. Exempelvis var Lions, Röda korset, Svenska kyrkan, Hulterstads AIK och Mörbylånga GoIF och pensionärsorganisationerna där.

– Det finns en stor vilja att hjälpa till och vi kommer behöva ideella organisationer. Nästa möte blir det nog mer konkret vad vi kan göra, konstaterar Ann Willsund.

– Kommer det så många som 150 personer behöver vi mänsklighet, personer som kan vara där och aktivera barn, finnas där för vuxna. Prata med, baka kanske. Bidra med sin tid.

Oppositionsråd Ulrik Brandén (M):

– Det är lätt att skänka grejer men det fyller inte alla behoven. Det är andra saker som behövs med, tid och pengar. Det är en utmaning.

Annons

– Men när det väl är tydligt att vi har boenden och det kommer flyktingar, då blir det en organisation med folk som engagerar sig. Det vet vi om erfarenhetsmässigt.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons