Annons

Trasig ventilation på förskolan - Lösning: Öppna alla fönster

I en veckas tid har ventilationen på förskolan i Färjestaden varit ur funktion. På uppmaning från skolledningen har alla fönster och dörrar öppnats upp för luftinsläpp, vilket kylt ner förskolans lokaler kraftigt. Nu säger vårdnadshavarna ifrån.
Färjestaden • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
”Öppna alla fönster och dörrar” var lösningen när ventilationssystemet slutade fungera på förskolan.
”Öppna alla fönster och dörrar” var lösningen när ventilationssystemet slutade fungera på förskolan.Foto: Cade Martin, Dawn Arlotta, USCDC

Ett trasigt styrkort är anledningen till ett ventilationssystem är ur funktion på förskolan Snäckstrand i Färjestaden. Problemet har pågått sedan i onsdags i förra veckan.

Personalen har uppmanats att hålla fönster och dörrar öppna för att släppa in luft, vilket lett till rejält kalla lokaler. Efter en veckas tid har flera vårdnadshavare tappat tålamodet.

Annons

– Det har gått lite väl långt tycker vi, säger en förälder med barn på förskolan.

– Det känns verkligen sådär när barnen fryser. Det är ju 1-åringar till 6-åringar. Att låta dem gå där och frysa när det är iskallt. Och det är ju synd om pedagogerna också, fortsätter föräldern.

Enligt uppgifter från vårdnadshavare har barnen ytterkläder på sig inomhus. Barnen ska tidigare också ha suttit utomhus eller i hallen iklädda overall när de ätit frukost. Något som upphört efter att föräldrar reagerat.

Vad säger dina barn om läget på förskolan?

– De säger att det är kallt och att de fryser. Att de inte vill gå dit. Men vad ska man göra? Man försöker ta ledigt i den mån det går, men man kan inte gärna ta ut semester för det, säger föräldern Ölandsbladet pratat med.

”Vi har verkligen gjort vad vi kunnat för att hantera situationen på bästa möjliga sätt”
Mariette Andersson, skolchef

Förskolans lokaler fylls med cirka 90 personer varje dag, och ledningen menar att luften blir mycket dålig om man inte vädrar kraftigt – vilket kan leda till bland annat huvudvärk och yrsel.

– Det duger liksom inte, man blir så jäkla förbannad. Och besviken, säger en annan upprörd förälder.

– Det är inga gymnasiebarn vi pratar om, de har ju möjlighet att säga ifrån. Men små barn har inget val, och alla föräldrar kan inte ta ledigt bara för att de inte kan hitta en bättre lösning på problemet.

Snäckstrands förskola i Färjestaden
Snäckstrands förskola i FärjestadenFoto: Mörbylånga kommun

Det är MBAB som äger fastigheten, och enligt kommunens skolchef Mariette Andersson kommer problemet – förhoppningsvis – lösas under torsdagen.

– Vi har verkligen gjort så mycket vi bara kan för att tillmötesgå och försöka ordna det på absolut bästa sätt. Vi har jobbat med åtgärden att vädra, men igår gick jag ut igen och sa att vi måste se till att dörrarna inte står öppna hela dagen. Barnen ska naturligtvis vara i de varma utrymmen, sen får man vädra växelvis, säger Mariette Andersson.

Annons

Var det direktiven från början?

– Nej, det har varit lite missförstånd, och ibland har man väl vädrat lite väl. Men samtidigt vill man ha in luft.

– Det är jättebeklagligt att det här händer. Det är ingenting vi rår för och vi har verkligen gjort vad vi kunnat för att hantera situationen på bästa möjliga sätt. Personalen och rektorn har gjort ett jättearbete, och vi är också tacksamma till vårdnadshavare som har hjälpt oss på olika sätt.

”Det har gått lite väl långt tycker vi”
Anonym förälder
Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons