Annons

Transportstyrelsen om Borgholms trafikskola: ”Det är en illegal verksamhet som bedrivs”

Borgholms trafikskola har drivit sin verksamhet sedan december – helt utan Transportstyrelsens tillstånd.
Nu genomför Transportstyrelsen en utredning som kan leda till en eller flera polisanmälningar.
Borgholm • Publicerad 1 juni 2018
Inom några veckor räknar Transportstyrelsen med att vara klar med sin tillsynsutredning om Borgholms trafikskola, som inte har några tillstånd för sin verksamhet.
Inom några veckor räknar Transportstyrelsen med att vara klar med sin tillsynsutredning om Borgholms trafikskola, som inte har några tillstånd för sin verksamhet.Foto: Michael Ståhl

I mitten av december öppnade Aktiebolag Borgholms trafikskola sin verksamhet i industriområdet Hammaren i Borgholm.

Enligt Transportstyrelsen bedriver Borgholms trafikskola trafikskoleverksamhet, introduktionsutbildning och riskutbildning för behörighet B, del 1.

Annons

– Men det finns inga tillstånd för Aktiebolag Borgholms Trafikskola för någon av dessa utbildningar. Det innebär att det här är en olaglig verksamhet, det är en illegal verksamhet som bedrivs, säger Björn Strandh, chef för sektion tillsyn på Transportstyrelsen.

”Det är mycket allvarligt att man inte tar fasta på och följer de regelverk som gäller”

Myndigheten har inlett en tillsynsutredning, efter att från flera håll ha fått indikationer på att verksamheten bedrivs olagligt. Inspektörer har besökt trafikskolan och konstaterat att verksamhet pågår samt informerat om att där inte får förekomma någon förarutbildning, så länge det inte finns några tillstånd.

– Men vi har fått indikationer på att verksamheten har fortsatt, trots att inspektörerna informerade om att tillstånd krävs för att bedriva verksamheten. Det är mycket allvarligt att man inte tar fasta på och följer de regelverk som gäller.

När Ölandsbladet skrev om trafikskolan i december, uppgavs att den är en del av företaget Högsby trafikkonsult. Enligt Transportstyrelsen har det företaget tillstånd för att bland annat bedriva trafikskola och introduktionsutbildning.

– Däremot kan aldrig Aktiebolaget Borgholms trafikskola använda sig av Högsbys tillstånd och hävda att de tillhör det företaget. Regelverket säger att tillstånd krävs för att bedriva den här typen av verksamhet, säger Björn Strandh.

I Transportstyrelsens utredning ingår också kontakt med polisen.

– I denna typ av utredningar har vi som rutin att samverka med andra myndigheter som polisen, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Trafikverket. Syftet med samverkan är att utbyta information och hjälpas åt att försöka komma tillrätta med problematiken.

Har polisen gjort någon aktiv insats?

Annons

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi har en pågående dialog och ska fatta ett beslut inom kort.

Vilka alternativ finns för ert beslut?

– Vi utreder illegal verksamhet och överväger att göra en polisanmälan mot företaget för brott mot lagen om trafikskolor. Men det kan eventuellt också bli en konsekvens för dem som verkar på företaget idag. De har godkännande att vara trafiklärare, men vi får göra en helhetsbedömning och kan inte utesluta att vi gör ett ingripande mot deras godkännande.

Hur många anställda rör det sig om?

– De personer jag känner till idag är två stycken. Om det finns fler kan jag inte svara på, men vi inhämtar information om det.

Påföljden för brott mot lagen om trafikskolor är böter.

Ölandsbladet ringde Peter Gottfridsson, utbildningschef på Borgholms trafikskola, under fredag förmiddag.

Vi har uppgifter från Transportstyrelsen om att Borgholms trafikskola inte har tillstånd för sin verksamhet, och vill ha er syn på det?

– Jag har inte tid nu, prova igen i eftermiddag, säger Peter Gottfridsson.

Annons

Och om du inte svarar då?

– Prova någon gång nästa vecka.

Därefter nådde vi inte Peter Gottfridsson, trots sms och upprepade telefonsamtal. Vi har på samma sätt försökt att få tag i trafikskolechef Thomas Larsson, utan resultat.

Enligt företagets Facebook-sida har de haft verksamheten stängd sedan den 23 maj men enligt den beror det på problem med deras datasystem.

Malin EdeborgSkicka e-post
Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons