Annons

Trafikverket bytte trafikräknare på bron - men "fel” räknare

Trafikverket har bytt ut en räknare som räknar bilar på Ölandsbron. Men inte den räknare som behövs för att räkna ”turister” utan den som styr de digitala hastighetsskyltarna på bron.
Ölandsbron • Publicerad 2 september 2021
Trafikverket bytte under torsdagen ut en räknare som styr de digitala hastighetsskyltarna.
Trafikverket bytte under torsdagen ut en räknare som styr de digitala hastighetsskyltarna.Foto: Peter Boström

Bropendlare är vana vid att det arbetas på Ölandsbron allt som oftast. På torsdagen var det dags igen och Trafikverket varnade för att arbetet kunde få stor påverkan på trafiken i brons båda riktningar.

Van Thai på Trafikverket berättar att det handlar om en trafikradar som räknar trafiken som har gått sönder och ska bytas ut under dagen.

Annons

– Själva bytet tar nog inte så lång tid men sedan måste vi säkerställa att den räknar rätt.

Räknar trafiken tänker den med minnet i behåll. Var det inte precis det som Johan Göransson och Ölands Turismorganisation var besvikna på att inte skulle bytas ut.

Jo, fast det är inte den räknaren utan en annan menar Van Thai.

– Den vi har bytt idag är den räknare som styr hastighetsskyltarna med variabel hastighet. Den känner av hur mycket trafik det är och anpassar hastighetsbegränsningen efter antalet bilar.

Den räknare man kan få årssammanställning av trafiken ifrån är en annan och den kommer inte att bytas ut eller lagas.

– Det är en väldigt gammal utrustning som inte fungerar och det finns inte reservdelar att få tag i till den. Så den kommer vi inte att byta ut. Om den ska bytas så är det upp till exempelvis kommunerna på Öland att betala, säger Van Thai.

Bytet av räknare orsakade inte några direkta trafikproblem då trafiken var sparsam under dagen på torsdagen.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons