Annons

Tommie har fotat åt Ölands Skördefest i 25 år

– Det var spännande att vara med från starten av Ölands Skördefest och man kunde inte tro att det skulle bli Ölands största folkfest. Jag kommer fortfarande ihåg den första affischen, på baksidan var hela programmet för skördefesten, säger Tommie Skoog.
Öland • Publicerad 1 oktober 2022
Tommie Skoog har fotograferat från Ölands Skördefest ända sedan det startade för 25 år sedan.
Tommie Skoog har fotograferat från Ölands Skördefest ända sedan det startade för 25 år sedan.Foto: Maria Hagman

Ölands Skördefest startade för 25 år sedan. Sedan dess är det mycket som har ändrats. Allt startade i liten skala och nu är det precis som Tommie Skoog säger en riktig ”folkfest”. Han minns hur allt gick till efter första fotograferingsåren. Då var det filmer och diabilder som gällde, dessa framkallades efteråt till pappersbilder.

Redan i sjuårsåldern väcktes Tommie Skoogs intresse för fotografering. Han såg en kamera i ett skyltfönster och sedan dess har det blivit många foton.

Annons

– Det var när jag såg kameran som jag bestämde mig för att köpa den. Då var jag med familjen på semester på Klinta camping, för att få ihop pengar till den började jag samla in tomflaskor.

En av gångerna när Tommie gick runt på campingen så hittade han två fulla kassar med ölflaskor i. Han tog dem med sig hem, vilket inte var så uppskattat.

På skördefesten kan man få se det man minst anar och det finns mycket att titta på.
På skördefesten kan man få se det man minst anar och det finns mycket att titta på.Foto: Tommie Skoog

– Jag fick då skäll av min far. När jag hittade ölflaskorna så var det nämligen innehåll i. För mig var ju alla flaskorna viktigast så jag hade hällt ut allt innehåll vilket han inte uppskattade.

Ett av alla tusentals foto Tommie Skoog tagit under alla år.
Ett av alla tusentals foto Tommie Skoog tagit under alla år.Foto: Tommie Skoog

Har du några speciella minnen från dina 25 år på skördefesten att dela med dig av?

– Mina allra bästa minnen är nog från när jag besökte konstnärer i Segerstad på sydöstra Öland. Det var skolbarn som hade ordnat med fina ljusinstallationer och flera bussar stannade till för att titta. Ett annat stort minne var när jag var och fotade luftballonger, men det finns så många minnen från skördefesten så det är svårt att bara välja några.

Tommie berättar att han tagit flera tusen foton under åren och att det bland annat blivit på invigarna såsom Jan Eliasson, före detta ordförande för FN:s generalförsamling, Kronprinsessan Viktoria, meterorologen John Pohlman och artisten Sanna Nielsen. Listan med alla namn kan göras lång.

Eldshower brukar locka många besökare.
Eldshower brukar locka många besökare.Foto: Tommie Skoog

Är det några speciella platser du tycker att man inte bör missa under årets skördefest?

– På norra Öland är Föra skördemarknad värt ett besök, där är det mycket öländsk kvalité. På mellersta ön tycker jag Dyestad bygata med södra Löktavlan är värt ett besök. Jag tycker att allt som finns under skördefesten är värt att uppleva dessa dagar. För att ta del av den bästa informationen om allt som pågår rekommenderar jag Ölandsbladets tidning Skördebladet och Ölands Skördefests tidning.

Rejäla pumpor har under många år setts på torget i Löttorp.
Rejäla pumpor har under många år setts på torget i Löttorp.Foto: Tommie Skoog

När Tommie får frågan om vad han ser fram emot mest med Ölands Skördefest 2022 så blir svaret som förväntat. Han hoppas på fint väder med mycket människor och roliga aktiviteter.

– Och så hoppas jag ju såklart på att jag kommer att ta många nya bilder. Det har ju blivit en del under åren..

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons